Κόσμος

Ρωσία: «Καμπανάκι» για την οικονομία από την κεντρική τράπεζα – «Δεν επιβιώνουμε με αποθεματικά»

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, περιέγραψε με «μελανά χρώματα» το μέλλον της ρωσικής οικονομίας, λέγοντας πως δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.

Στην πιο σημαντική της ομιλία για την οικονομία από τότε που η Ρωσία έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι θα χρειαστεί έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.

«Η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι ορισμένη. Και ήδη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπαίνουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων», δήλωσε.

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία», δήλωσε. «Τα βασικά προβλήματα θα συνδέονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές».

Η ίδια δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν.

«Οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρίες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους, επιμελητεία, ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενιών», είπε η κεντρική τραπεζίτης.

Οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σε επίπεδο επιμελητείας και «όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο», είπε η Ναμπιούλινα.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων με στόχο την προσαρμογή της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη την πώληση ξένου συναλλάγματος που έχουν ως έσοδα οι εξαγωγικές εταιρίες, δήλωσε η ίδια, και παράλληλα την έκδοση ψηφιακού ρουβλίου προκειμένου οι Ρώσοι να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πιλοτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό σχεδιάζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κίνδυνος για απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας μόνο στη Μόσχα

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε πως περίπου 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους στην ρωσική πρωτεύουσα επειδή οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά.

Οι αρχές της Μόσχας είναι έτοιμες να υποστηρίξουν όσους μείνουν άνεργοι παρέχοντάς τους εκπαίδευση και προσωρινή κοινωνικά σημαντική εργασία, όπως έγραψε ο ίδιος στο blog του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Βιετνάμ νικητής της «ρωσικής Eurovision» στη Μόσχα - Αποχώρησε η ελληνικής καταγωγής Vassy μετά από πιέσεις
Το Βιετνάμ κατέκτησε το Σάββατο στη Μόσχα την Intervision, την ρωσική εκδοχή της Eurovision – Η ελληνικής καταγωγής Vassy, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αποσύρθηκε μετά από «πιέσεις» της Αυστραλίας
Ο Duc Phuc, που εκπροσωπεί το Βιετνάμ, κρατά το τρόπαιο μετά τη νίκη του στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Intervision 2025 στη Μόσχα
Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στη κηδεία του Τσάρλι Κερκ στην Αριζόνα - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πλήθος μπροστά από το State Farm Stadium στην Αριζόνα, πριν από την κηδεία του Τσάρλι Κερκ 2
Ακυρώνονται οι μισές πτήσεις στις Βρυξέλλες - «Εξαιρετικά έξυπνη» η κυβερνοεπίθεση στα αεροδρόμια λένε οι ειδικοί
Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Collins Aerospace, η οποία παρέχει λογισμικό check-in και επιβίβασης σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες σε πολλά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο με τα σενάρια να είναι πολλά
Ουρές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών 10
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 4
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
8