Παρασκευή, 3 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ρωσία: «Ξεδοντιάζεται» το δίκτυο του Ναβάλνι – Συνεργάτιδά του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για «σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης»

Ρωσία: «Ξεδοντιάζεται» το δίκτυο του Ναβάλνι – Συνεργάτιδά του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για «σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης»

Η Ξένια Φαντέγεβα, σύμμαχος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, του Αλεξέι Ναβάλνι, που κατηγορήθηκε για σύσταση «εξτρεμιστικής οργάνωσης», καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 9 ετών στο Τομσκ της Σιβηρίας, όπως ανακοίνωσαν οι υποστηρικτές της, με φόντο μια άνευ προηγουμένου καταστολή στη Ρωσία.

Το δικαστήριο Σοβέτσκι του Τομσκ στη Ρωσία «επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών στην Ξένια Φαντέγεβα», πρώην αξιωματούχο της δημοτικής αρχής, όπως ανέφεραν οι υποστηρικτές της συνεργάτιδος του Ναβάλνι στο Telegram, δηλώνοντας ότι η υπεράσπισή της «σίγουρα θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή».

Η 31χρονη Φαντέγεβα, που κατηγορήθηκε ότι «δημιούργησε εξτρεμιστική οργάνωση» και «συμμετείχε σε οργάνωση που παραβίαζε τα δικαιώματα των πολιτών», και της οποίας η δίκη ξεκίνησε τον Αύγουστο, ήταν επικεφαλής της ομάδας του Ναβάλνι στην πόλη Τομσκ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί στο Τομσκ το 2020 όταν είχε επισκεφθεί την πόλη για να στηρίξει προεκλογικά τους τοπικούς συνεργάτες του. Αρρώστησε σοβαρά και μεταφέρθηκε στη συνέχεια για να νοσηλευθεί στη Γερμανία, ενώ μετά συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση όταν επέστρεψε στη Ρωσία.

Η Φαντέγεβα εξελέγη το 2020 στο δημοτικό συμβούλιο του Τομσκ με άλλους ανεξάρτητους ακτιβιστές στη Σιβηρία, μια σπάνια επιτυχία για τη ρωσική αντιπολίτευση την περίοδο εκείνη.

 

Το 2021, οι οργανώσεις εκστρατείας του Ναβάλνι κηρύχτηκαν «εξτρεμιστικές» από τις αρχές, εκθέτοντας τους υποστηρικτές και τους συνεργάτες του αντιπολιτευόμενου στον κίνδυνο ποινικών διώξεων.

Παρόλο που αρκετοί μεταξύ αυτών έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, η Φαντέγεβα αρνήθηκε να εξοριστεί και συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2021.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις