Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Κυκλοφόρησε το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light και ετοιμάζεται για τρίτο εμβολιασμό

Ρωσία: Κυκλοφόρησε το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light και ετοιμάζεται για τρίτο εμβολιασμό

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 20.393 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 7.916 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε 5.409.088 από την αρχή της πανδημίας.

Η κυβερνητική αρχή διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε επίσης ότι 601 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον εθνικό αριθμό των νεκρών σε 132.064.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία από την πλευρά της κάνει ξεχωριστή καταμέτρηση και έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021.

Οι αρχές της Μόσχας αποφάσισαν ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια, από την Δευτέρα, θα σερβίρουν μόνο όσους θα φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχουν νοσήσει από COVID-19 οπότε έχουν αποκτήσει ανοσία ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ και έχουν βγει αρνητικοί.

Σήμερα η Ρωσία έθεσε στην κυκλοφορία το τέταρτο εμβόλιό της κατά της COVID-19, το μονοδοσικό Sputnik Light, έγραψε η εφημερίδα Kommersant.

Το Sputnik Light αξιοποιεί μόνο την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιεί μια δόση και μια δεύτερη, αναμνηστική δόση με διαφορά μεταξύ τους τουλάχιστον 21 ημερών.

Η απόφαση να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει το Sputnik Light επηρεάστηκε από το γεγονός ότι το πρώτο συστατικό του παραδοσιακού εμβολίου παρήχθη σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με την δεύτερη δόση, έγραψε η Kommersant επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Το Reuters είχε μεταδώσει προγενέστερα ότι η δεύτερη δόση του Sputnik V είναι πιο ρευστή και δύσκολη στην παραγωγή.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να λανσάρει ένα επίσημο πρόγραμμα επανεμβολιασμού εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Το μονοδοσικό Sputnik Light θα χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση για τους Ρώσους που έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις έξι μήνες πριν ή και παραπάνω, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ελλείψεις στα εμβόλια συνδέονται με την αυξανόμενη ζήτηση και με τις δυσκολίες αποθήκευσής τους, που θα επιλυθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το τοπικό υπουργείο Υγείας στην περιοχή Χαμπαρόφσκ στη Ρωσική Άπω Ανατολή ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να αναστείλει τους εμβολιασμούς σε κάποια κέντρα δύο πόλεών του εξαιτίας των ελλείψεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις