Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία: Μεγάλη ανησυχία για τα… πεπραγμένα του Πούτιν!

Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η Ρωσία του Πούτιν εξακολουθεί να μην έχει τις… καλύτερες σχέσεις με την Δύση κι αυτό κάνει τους πολίτες της χώρας να ανησυχούν ιδιαίτερα!

Αυξήθηκε από το 24% στο 36% μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό των πολιτών στην Ρωσία, που πιστεύουν ότι είναι ανάγκη «να εξομαλυνθούν κατά κάποιο τρόπο οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. Οι ερευνητές αποδίδουν την επιθυμία αυτή για εξομάλυνση των σχέσεων με την Δύση στην κόπωση της κοινωνίας από τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις. Ωστόσο ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Ντμίτρι Νόβικοφ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δήλωσε ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «ετοιμότητα των Ρώσων να συνθηκολογήσουν με την Δύση»

Το ποσοστό των Ρώσων, οι οποίοι «δεν ανησυχούν ιδιαίτερα» για τις πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι χώρες της Δύσης, μειώθηκε μέσα σ ένα χρόνο από το 40% στο 33%, με βάση τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 22-28 Νοεμβρίου σε δείγμα 1600 ατόμων, σε 52 περιφέρειες της Ρωσίας.

Το ποσοστό των Ρώσων οι οποίοι «ανησυχούν πολύ» εξαιτίας των κυρώσεων τριπλασιάσθηκε μέσα σ’ ένα χρόνο φθάνοντας από το 7% στο 20%. Το 23% των Ρώσων «δεν ανησυχούν καθόλου» από την επιβολή των κυρώσεων.

Η Ρωσία πλέον ανησυχεί!

Ο γενικός διευθυντής του Levada-Centr Λεβ Γκουντκόφ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δηλώνει ότι « ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται καθημερινά στην ζωή του τι σημαίνουν κυρώσεις και αντικυρώσεις». «Η δυσαρέσκεια από τις αυξήσεις των τιμών, την επιβολή πρόσθετων φόρων κατανάλωσης και φόρων εδώ και καιρό μεγάλωνε και αντισταθμίζονταν με την έπαρση που δημιουργούσε πότε η προσάρτηση της Κριμαίας και πότε η προεδρική προεκλογική καμπάνια» δηλώνει ο Γκουντκόφ στην εφημερίδα , επισημαίνοντας ότι « ωστόσο τώρα ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται λιγότερο το νόημα των ενεργειών της κυβέρνησης και να νοιώθει όλο και πιο πολύ φόβο για έναν πόλεμο».

Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου αυξήθηκε επίσης το ποσοστό των Ρώσων που τους ανησυχεί η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας. Σχεδόν τριπλασιάσθηκε το ποσοστό των Ρώσων που τους «ανησυχεί πολύ» η διεθνής απομόνωση της χώρας τους , φθάνοντας από το 8% στο 21%. Το 2017 «ιδιαίτερα έντονα» ανησυχούσε για την απομόνωση της χώρας το 21% , ενώ σήμερα ανησυχεί το 22%.

Ρωσία

Ωστόσο σε ποσοστό 33% οι Ρώσοι « δεν ανησυχούν υπερβολικά» για την διεθνή απομόνωση της Ρωσίας και αυτή η απάντηση δίνεται σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2014. Το 19% των Ρώσων «δεν ανησυχεί καθόλου» για την απομόνωση της χώρας.

Ο Λεβ Γκουντκόφ είναι πεπεισμένος για το ότι «η ζωή του κόσμου έχει χειροτερέψει εξαιτίας τη επιβολής των αντικυρώσεων κα των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες».

Στο ερώτημα αν «πρέπει η Ρωσία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες» μόνο το 16% απάντησε αρνητικά. Η πλειονότητα των Ρώσων σε ποσοστό 43% απάντησαν «μάλλον ναι». Αυξήθηκε επίσης το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η βελτίωση των σχέσεων είναι αναγκαία, από το 24% στο 36%.

Παράλληλα η πλειοψηφία των Ρώσων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρνητικά τις δυτικές χώρες. Το 57% αντιμετωπίζει «βασικά αρνητικά» και «πολύ αρνητικά» τις ΗΠΑ, ενώ 49% αντιμετωπίζουν αρνητικά τις χώρες της Ευρωζώνης.

Πηγή: Kommersant
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις