Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Ο διωγμός των δασκάλων – Το καθεστώς Πούτιν τους υποχρεώνει να διδάσκουν μέσα από βιβλία προπαγάνδας

Ρωσία: Ο διωγμός των δασκάλων – Το καθεστώς Πούτιν τους υποχρεώνει να διδάσκουν μέσα από βιβλία προπαγάνδας
Ο Αντρέι Σεστάκοφ/ REUTERS

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αντρέι Σεστάκοφ άνοιξε ένα chat στο WhatsApp για δασκάλους ιστορίας όπως ο ίδιος. Οι φάκελοι που ανέβασε αμφισβητούσαν τα σχολικά εγχειρίδια που είχαν μοιραστεί από την κυβέρνηση έτσι ώστε να διδάσκουν με την ματιά του Βλαντιμίρ Πούτιν την ιστορία. 

Τα εγχειρίδια αποκαλούσαν ήρωες τους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και Ναζί τους Ουκρανούς και συνεργάτες των Γερμανών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, στα σχολικά βιβλία αναφέρεται ότι η Δύση προσπαθεί να διχάσει και να αλλοτριώσει την Ρωσική κοινωνία.

Ο 38χρονος Σεστάκοφ πριν γίνει καθηγητής ιστορίας είχε υπηρετήσει ως αστυνομικός επί 16 χρόνια. Παρά το γεγονός αυτό πάντα έβλεπε και βλέπει με κριτικό μάτι την εξουσία και του αρέσει να διαβάζει.

Αποφάσισε να μην διδάσκει τους μαθητές του στην Ανατολική Σιβηρία από τα εγχειρίδια και μάλιστα τους επισήμαινε ότι τα περιεχόμενά τους είναι ιστορικά ανακριβή. 

Τους εξήγησε επίσης ότι η Ουκρανία δεν ήταν δημιούργημα των μπολσεβίκων αλλά έχει ιστορία αιώνων.

Ο Σεστάκοφ δεν μάσησε τα λόγια του και είπε στους μαθητές του να μην καταταγούν στον στρατό υπηρετώντας ένα φασιστικό καθεστώς σαν του Πούτιν.

Φυσικά συνελήφθη, όχι από την αστυνομία αλλά από τις μυστικές υπηρεσίες, την λεγόμενη FSB. Ανακρίθηκε και τελικά παραπέμφθηκε σε δίκη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ρούβλια (420 δολάρια) για περιφρόνηση του στρατού της χώρας του. Σε δίκη, παραπέμφθηκε γιατί είχε ανεβάσει στα social media βίντεο με Ρώσους αιχμαλώτους στην Ουκρανία.

Τελικά, παραιτήθηκε γιατί ήταν σίγουρος ότι θα απολυθεί.

Ο Σεστάκοφ δεν είναι ο μοναδικός καθηγητής στην Ρωσία που περνάει δύσκολα. Όσοι διαφωνούν με την προπαγάνδα διώκονται με διάφορες δικαιολογίες και χάνουν την δουλειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι με νέο νόμο, το καθεστώς Πούτιν τιμωρεί με έως και 15 χρόνια φυλάκιση όποιον εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο.

Ο ίδιος λέει ότι θα φύγει από την χώρα γιατί αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ζωή του. Το ίδιο έχουν πράξει και χιλιάδες άλλοι Ρώσοι οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία από το 2018.

Με πληροφορίες από Reuters/ Πηγή φωτό Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις