Τετάρτη, 19 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ρωσία: «Ο Μακρόν ονειρεύεται να αποκλείσει τη Ρωσία από την Αφρική» λέει η Ζαχάροβα

Ρωσία

Η Μόσχα κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι «ονειρεύεται» ακόμη να αποκλείσει τη Ρωσία και την Κίνα από την αφρικανική ήπειρο, μετά την περιοδεία του Γάλλου προέδρου στην κεντρική Αφρική όπου κήρυξε το τέλος της «εποχής της “γαλλικής Αφρικής” (“Françafrique”).

«Τα όνειρα να διατηρηθεί μια αποκλειστική επιρροή στην Αφρική και να εμποδιστούν άλλοι συμμετέχοντες, κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, παραμένουν ζωντανά στο Παρίσι», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

«Είναι προφανές», επέμεινε η Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι τεσσάρων ημερών που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αφρική.

Στις 2 Μαρτίου, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «έχει παρέλθει η εποχή της “γαλλικής Αφρικής” (“Françafrique”) δηλώνοντας ότι η Γαλλία είναι στο εξής «ουδέτερος συνομιλητής» στην Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία προσπάθησε να έρθει σε ρήξη με την «Françafrique», τις αδιαφανείς πρακτικές της και τα δίκτυα επιρροής της που κληρονομήθηκαν από την αποικιοκρατία.

Ωστόσο στην ήπειρο, επικρίνεται ο Μακρόν ότι συνεχίζει τις συναντήσεις του με Αφρικανούς ηγέτες που θεωρούνται αυταρχικοί, σε μια συγκυρία όπου η επιρροή και η παρουσία της Γαλλίας αμφισβητούνται ολοένα και περισσότερο.

Η Ρωσία, με τους μισθοφόρους της ιδιωτικής ομάδας Βάγκνερ και με εκστρατείες παραπληροφόρησης — κάτι που η ίδια διαψεύδει — υπερισχύει όλο και περισσότερο του Παρισιού σε αυτή τη σφαίρα της ιστορικής γαλλικής επιρροής.

«Το Παρίσι καθορίζει ακόμη τις επιλεγμένες αφρικανικές χώρες, όπου είναι έτοιμο να κλείσει τα μάτια στα στρατιωτικά πραξικοπήματα και στις πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο οι χώρες αυτές ακολουθούν τυφλά» τα συμφέροντά του, κατήγγειλε επίσης η Ζαχάροβα.

Όπως δήλωσε, «η νεολαία, οι ελίτ των αφρικανικών χωρών βλέπουν όλο και πιο ξεκάθαρα σε πιο βαθμό η στάση του Παρισιού απέναντι στην ήπειρο αυτή παραμένει αντιφατική και αλαζονική».

«Οι Αφρικανοί έχουν εδώ και πολύ καιρό κερδίσει το δικαίωμα να είναι φίλοι με αυτούς που επιθυμούν», δήλωσε ακόμη.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις