Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Ρωσία: Πετρελαιοκηλίδα στα βόρεια της χώρας απειλεί με μεγάλη ζημιά το περιβάλλον

Ρωσία: Πετρελαιοκηλίδα στα βόρεια της χώρας απειλεί με μεγάλη ζημιά το περιβάλλον

Μπροστά σε μια σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται η Ρωσία, καθώς ρήγμα σε πετρελαιαγωγό στην Δημοκρατία Κόμι στα βόρεια της χώρας απειλεί με διαρροή 1.000 κυβικών μέτρων πετρελαίου σε κοντινό ποταμό.

«Υπήρξε ένα ρήγμα σε αγωγό πετρελαίου κοντά στο Ουρίνσκ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας 1.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου ενδέχεται να διαρρεύσουν στον ποταμό Κόλβα», έγραψε η αξιωματούχος Σβετλάνα Ραντιόνοβα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Πετρελαιοειδή έχουν εισχωρήσει στο έδαφος και το νερό, αυτή είναι μεγάλη καταστροφή για το περιβάλλον», έγραψε η ίδια.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή σε αγωγό του κοιτάσματος Γιούζνο-Ος, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία Nobel Oil LLC. Στην περιοχή έχει σημάνει «συναγερμός».

Εκ μέρους της Nobel Oil δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει ένας άμεσος σχολιασμός για το θέμα αυτό.

Τον Μάιο του 2021, από διαρροή πετρελαίου από αγωγό στο Κόμι διέρρευσαν 100 τόνοι πετρελαίου, εκ των οποίων εννέα τόνοι κατέληξαν στον ποταμό Κόλβα.

Η πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή υπήρξε μάρτυρας μιας από τις χειρότερες διαρροές πετρελαίου στην ιστορία της Ρωσίας τον Αύγουστο του 1994, όταν το γερασμένο δίκτυο αγωγών της παρουσίασε διαρροή που επισήμως είχε αναφερθεί τότε ότι έφθασε τους 79.000 τόνους ή 585.000 βαρέλια. Ανεξάρτητες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στα 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις