Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσία: Ποινή κάθειρξης 16 ετών για κατασκοπεία στον Αμερικανό Πολ Ουίλαν

Ρωσία: Ποινή κάθειρξης 16 ετών για κατασκοπεία στον Αμερικανό Πολ Ουίλαν

Ένοχο έκρινε δικαστήριο στη Ρωσία τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Ουίλαν για κατασκοπία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Πολ Ουίλαν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών, μια απόφαση την οποία ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα χαρακτήρισε σκανδαλώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις.

Ο Ουίλαν, που διαθέτει αμερικανική, βρετανική, καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα, συνελήφθη από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου 2018.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως ο Ουίλαν, 50 ετών, συνελήφθη επ΄αυτοφόρω με ένα στικάκι USB που περιείχε απόρρητες πληροφορίες. Ο Ουίλαν, που δήλωσε αθώος, είπε πως έπεσε σε παγίδα και πως ο ίδιος πίστευε πως το στικάκι, που έλαβε από μια γνωριμία του στη Ρωσία, περιείχε φωτογραφίες από διακοπές.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία πως δεν κατατέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του Ουίλαν και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

«Η καταδίκη του είναι παρωδία δικαιοσύνης», είπε ο Σάλιβαν.

Είπε πως η απόφαση θα επηρεάσει τις ήδη κακές σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, αλλά πως ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Ο Βλαντίμιρ Ζερεμπένκοφ, ο συνήγορος του Ουίλαν, δήλωσε πως είχε ειπωθεί στον πελάτη του ότι θα περιλαμβανόταν σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με έναν Ρώσο πολίτη που κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ρωτήθηκε γι΄αυτό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι είχε προτείνει ανταλλαγές κρατουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Μόσχα έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να αφήσει ελεύθερους δύο Ρώσους πολίτες — τον έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ και τον Κονσταντίν Γιαροσένκο, έναν πιλότο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνωμοσία για λαθραία εισαγωγή κοκαΐνης στη χώρα.

Ο Ζερεμπένκοφ δήλωσε πως ο Ουίλαν δεν έχει αντίρρηση να ζητήσει επίσημα από τη Ρωσία χάρη, η οποία, αν δοθεί, θα εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Ο Ουίλαν θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ανάφερε σήμερα το δικαστήριο της πόλης της Μόσχας. Η δική του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών επειδή οι αρχές είπαν ότι περιελάμβανε τη συζήτηση κρατικών μυστικών.

Κρατικοί εισαγγελείς, που κατηγόρησαν τον Ουίλαν ότι είναι το λιγότερο ένας βαθμοφόρος συνταγματάρχης των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησαν από το δικαστήριο να καταδικάσει τον Ουίλαν σε κάθειρξη 18 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις