Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ρωσία: Ποινική δίωξη εναντίον ακτιβιστή γιατί… ήταν και Καναδός!

Ρωσία Πούτιν

Οι ανακριτικές αρχές στην Ρωσία άσκησαν σήμερα ποινική δίωξη κατά του γνωστού ακτιβιστή και επικριτή του Κρεμλίνου Πιότρ Βερζίλοφ ο οποίος είναι εκδότης της ανεξάρτητης ιστοσελίδας επειδή δεν κοινοποίησε στις αρχές ότι έχει και καναδική υπηκοότητα.

Η απίστευτη ιστορία στην Ρωσία

Η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη επειδή δεν τήρησε την υποχρέωση που είχε ως Ρώσος υπήκοος να δηλώσει στις αρχές ότι είναι υπήκοος και άλλου κράτους.

Στον Βερζίλοφ ο οποίος είναι εκδότης του δημοφιλούς σάιτ Mediazona και γνωστός για τις πρωτότυπες δράσεις διαμαρτυρίας, μπορεί να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ή να του επιβληθεί ποινή υποχρεωτικής εργασίας 400 ωρών.

Ο ίδιος σε βιντεοκλίπ που ανάρτησε στο Twitter, λέει ότι νοιώθει πρωτοπόρος που θα καταδικαστεί γι αυτή την υπόθεση καθώς θα είναι η πρώτη από αυτού του είδους και χαρακτήρισε την δίωξη του ως «τρελή».

Η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ότι ο Βερζίλοφ έχει καναδικό διαβατήριο κατά την διάρκεια της έρευνας που είχε κάνει σε σχέση με την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν είχαν την έγκριση των αρχών το καλοκαίρι του 2019 για την οποία του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά προς το παρόν δεν έχει απαντήσει σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε το Reuters.

Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, ο Βερζίλοφ δεν ενημέρωσε όπως προβλέπεται τις αρμόδιες αρχές για το ότι έχει καναδικό διαβατήριο, ότι αυτή τη στιγμή ανακρίνεται και σύντομα θα του απαγγελθεί κατηγορία όπως και η σχετική ποινή που θα αφορά την απαγόρευση εξόδου και την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Η Ρωσία το 2014 με νόμο που ενέκρινε υποχρεώνει του Ρώσους πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα να την δηλώνουν , διαφορετικά θα διώκονται ποινικά.

Ο Βερζίλοφ ήταν ένας από τους τέσσερις ακτιβιστές του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot , που είχε φορέσει στολή αστυνομικού και είχε μπει στο τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας , για να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στο ζήτημα των παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις