Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσία: Σε ανάκριση ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι για συκοφάντηση βετεράνου πολέμου

Ρωσία

Για ανάκριση στην Ανακριτική Επιτροπή (είναι η ρωσική εκδοχή του FBI), για συκοφάντηση ενός βετεράνου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου εκλήθη ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο δικηγόρος του Βαντίμ Γκόμπζεφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η ανάκριση έχει σχέση με ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του εξαιτίας αναφορών του για έναν βετεράνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του μετά από σχόλιο που έκανε στο Twitter για ένα βιντεοκλίπ του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today στο οποίο εμφανίζονται διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες να εκφράζουν την υποστήριξη τους στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το σχόλιο του ήταν επικριτικό για όσους συμμετείχαν στο βιτνεοκλίπ, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας βετεράνος πολέμου.

Στις 2 Ιουνίου το κανάλι RT ανέβασε βιντεοκλίπ, στο οποίο κοινωνικοί παράγοντες και καλλιτέχνες διάβαζαν τον πρόλογο του Συντάγματος της χώρας. Μεταξύ των παραγόντων ήταν και 93χρονος Ιγκνάτ Αρτεμένκο ο οποίος πολέμησε στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη του για τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Στις 2 Ιουνίου ο Ναβάλνι ανέβασε το βιντεοκλίπ στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το εξής σχόλιο «Νάτοι λοιπόν οι αγαπητοί μου. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι προς το παρόν η ομάδα των πουλημένων υπηρετών δείχνει αδύναμη. Κοιτάξτε τους είναι η ντροπή της χώρας. Άνθρωποι χωρίς συνείδηση. Προδότες» έγραψε ο Ναβάλνι στο twitter.

Οι ανακριτές θεωρούν ότι το σχόλιο του Ναβάνι περιέχει ψευδή στοιχεία που προσβάλλουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του βετεράνου και με αυτόν τον τρόπο ο ίδιο επέλεξε να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες.

Στην περίπτωση αυτή στον Ναβάλνι ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο 1.000.000 ρουβλίων (12.350 ευρώ), πρόστιμο που αναλογεί με της ετήσιες αποδοχές του διάρκειας ενός έτους , είτε ποινή υποχρεωτικής εργασίας διάρκειας 240 ωρών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις