Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ρωσία σε Μπάιντεν: Βάζεις ιδέες σε θερμόαιμους Ουκρανούς, δεν βοηθάς

Ρωσία σε Μπάιντεν: Βάζεις ιδέες σε θερμόαιμους Ουκρανούς, δεν βοηθάς

Άκρως ψυχροπολεμικό παραμένει το κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία. Σε αυτό συνέβαλαν οι εκτιμήσεις του Τζο Μπάιντεν για πιθανή ρωσική εισβολή στη χώρα αλλά και το «πράσινο φως» να αναπτυχθούν πύραυλοι στην περιοχή.

Ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία, εκτίμησε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη που παρέθεσε για τον έναν χρόνο από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ και η «πρόβλεψη» αυτή του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σάλο. Ο Μπάιντεν απείλησε επίσης τη Ρωσία με κυρώσεις που θα… μετανιώσει.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ήρθε από τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, που εξέφρασε την άποψη της Μόσχας πως ο Τζο Μπάιντεν… βάζει ιδέες στους Ουκρανούς!

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση σχετικά με την Ουκρανία και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση, σχολίασε η Μόσχα.

«Αυτές οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν συμβάλλουν καθόλου στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης. Επιπλέον μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να δημιουργήσουν εντελώς λανθασμένες ελπίδες στα θερμόαιμα κεφάλια κάποιων Ουκρανών αξιωματούχων (…) οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιλύσουν με τη χρήση βίας το πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

Ζαχάροβα: Δυτικές «προβοκάτσιες»

«Δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και αξιωματούχοι άρχισαν ακόμη πιο δραστήρια να αναπαράγουν τις εικασίες περί της επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως το θέτουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στόχος αυτής της εκστρατείας είναι η δημιουργία μιας επικοινωνιακής προκάλυψης για την προετοιμασία των δικών τους μεγάλης κλίμακας προκλητικών ενεργειών, μεταξύ αυτών και στρατιωτικών, που μπορεί να έχουν τις τραγικότερες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Κάλεσε «τις δυτικές χώρες να σταματήσουν την επιθετική αντιρωσική επικοινωνιακή εκστρατεία, να σταματήσουν να συνεισφέρουν στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύροντάς την στο ΝΑΤΟ και αντ’ αυτού να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στο να παρακινήσουν το καθεστώς του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ και τις άλλες διεθνείς υποχρεώσεις του».

Ασκήσεις από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό

Στο κλίμα αυτό, η είδηση πως το ρωσικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει σειρά στρατιωτικών ασκήσεων αυτόν και τον επόμενο μήνα στην Μεσόγειο, της Θάλασσα του Οχότσκ, στον βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων RIA και Interfax, αποκτά… άλλο νόημα.

Ρωσικό υποβρύχιο πραγματοποίησε δοκιμαστική βολή πυραύλου Cruise Kalibr κατά χερσαίου στόχου στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις παρακολουθούνται στενά καθώς η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Ουκρανία δεν θεωρεί ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι μια μικρής κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική χώρα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από μια μεγάλη, αποκλίνουν από την αμερικανική πολιτική, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στην περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.

«Δεν αξίζει πραγματικά να εξετάζουμε τα όσα ελέχθησαν χθες ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική πολιτική της αμερικανική κυβέρνησης» ανέφερε σε μήνυμά του στο Reuters.

«Τι ήταν σημαντικό να ακούσει η ουκρανική κοινωνία; Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο σε σχέση με την Ουκρανία ή εν γένει στην Ευρώπη θα προκαλέσει μια συντονισμένη, επαρκή και ευαίσθητη αντίδραση», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

«Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται και ότι πλέον βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η λήψη βημάτων για την αποκλιμάκωση», εξήγησε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις