Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία: Στην εξορία μεταφέρθηκε ο ιστορικός των γκούλαγκ, Γιούρι Ντμίτριεφ

Ρωσία: Στην εξορία μεταφέρθηκε ο ιστορικός των γκούλαγκ, Γιούρι Ντμίτριεφ
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην εξορία οδηγήθηκε ο ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ από την Καρελία, που υπήρξε πρόεδρος της οργάνωσης Memorial, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Inerfax ο δικηγόρος του, Βίκτορ Ανουφρίεφ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος δήλωσε πως ο ιστορικός από τη Ρωσία μεταφέρθηκε στην αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας Ν18 στο χωριό Ποτμά στην Μορδόβια, δηλαδή στην εξορία, για να εκτίσει την ποινή του κάθειρξης 15 ετών.

Στις 15 Μαρτίου του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας απέρριψε την έφεσή τους με τον δικηγόρο του να δηλώνει στο BBC ότι ο Ντμίτριεφ μεταφέρθηκε στην αποικία κρατουμένων στο Ναντβόϊτσαχ στην Καρελία.

Ο Ντμίτριεφ είχε συλληφθεί το 2016, με την κατηγορία ενασχόλησης με παιδική πορνογραφία και τέλεσης ασελγών πράξεων. Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν γυμνή η θετή του κόρη, οι οποίες όπως δήλωσε ο ίδιος είχαν ζητηθεί από τους γιατρούς. Το 2018 το δικαστήριο δικαίωσε τον Ντμίτριεφ.

Ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ανακριτική Επιτροπή άσκησε νέα ποινική δίωξη κατά του Ντμίτριεφ. Αθωώθηκε δύο φορές και απηλλάγη των κατηγοριών περί «ενασχόλησης με την πορνογραφία», αλλά το φθινόπωρο του 2020 , η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη για τρίτη φορά.

Τον Ιούλιο του 2020, δικαστήριο του Πετροζαβόντσκ καταδίκασε τον Ντμίτριεφ σε φυλάκιση 3,5 ετών σε αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας, απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες για ενασχόληση με την πορνογραφία, οπλοκατοχή και ασελγείς πράξεις.

Μερικούς μήνες αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας με απόφαση του αύξησε την ποινή από τα 3,5 χρόνια στα 13 χρόνια κάθειρξης, ενώ στα τέλη του 2021 το δικαστήριο του Πετροζαβόντσκ αύξησε την ποινή στα 15 χρόνια κάθειρξης.

Οι υποστηρικτές του Ντμίτριεφ θεωρούν ότι ο ιστορικός διώκεται για το πολυετές ερευνητικό έργο που έχει κάνει για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων των διώξεων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / Με πληροφορίες από novayagazeta.europe

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις