Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εξοπλισμό από την Κίνα λόγω των κυρώσεων

Ρωσία: Σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εξοπλισμό από την Κίνα λόγω των κυρώσεων
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανάγκασαν σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις να αγοράσουν από την Κίνα τον εξοπλισμό τους, τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκαϊντάρ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Kommersant της Ρωσίας, οι περισσότερες από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας αντικατέστησαν τον δυτικό εξοπλισμό, τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούσαν με αντίστοιχους από την Κίνα.

Λόγω των κυρώσεων, η εισαγωγή των εξοπλισμών από τις δυτικές χώρες είναι αδύνατη. Έτσι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αυτή τη στιγμή αγοράζουν από την Κίνα εξοπλισμό το 67% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, ανταλλακτικά το 63% και εξαρτήματα το 54%. Την ίδια στιγμή το 39% των επιχειρήσεων επιλέγουν ρωσικό εξοπλισμό, το 46% ρωσικά ανταλλακτικά και το 54% ρωσικά εξαρτήματα.

Ωστόσο το 23% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν εξαρτήματα που βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων, αλλά όσον αφορά στον εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 1/5 των επιχειρήσεων δεν χρησιμοποίησε ποτέ εξαρτήματα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Μερικές επιχειρήσεις επίσης έπαψαν εντελώς να εισάγουν εμπορεύματα.

Το 2022 οι δημοσκοπήσεις του Ινστούτου Γκαϊντάρ κατέγραψαν ότι η μετάβαση στην χρήση κινεζικών προϊόντων αυτού του είδους ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, αλλά οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν τα ευρωπαϊκά προϊόντα του είδους αυτού ακόμη και αν οι τιμές τους ήταν πιο ψηλές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Με πληροφορίες από Kommersant.ru

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις