Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσία: Συνελήφθη Τσετσένος που διωκόταν για ομοφυλοφιλία και προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ολλανδία

Ρωσία: Συνελήφθη Τσετσένος που διωκόταν για ομοφυλοφιλία και προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ολλανδία

Η αστυνομία της Ρωσίας συνέλαβε στο αεροδρόμιο «Ντομοντέντοβο» της Μόσχας τον πολίτη της Τσετσενίας, Ιντρίς Αρσαμίκοφ, ο οποίος κρυβόταν επειδή διωκόταν στη χώρα του, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Το 2018 ο Ιντρίς Αρσαμίκοφ, αφού υπέστη βασανιστήρια στην Τσετσενία, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και οι αρχές του είχαν ασκήσει δίωξη γι’ αυτό, έφυγε από τη χώρα και κατέφυγε στην Ολλανδία όπου πήρε πολιτικό άσυλο.

Την άνοιξη του 2022 ο Τσετσένος επέστρεψε στην πατρίδα του για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του. Εκεί παρέμεινε χωρίς έγγραφα. Αυτές τις μέρες κατάφερε να φύγει για την πρωτεύουσα της Ρωσίας για να επιστρέψει στην Ολλανδία.

Στο αεροδρόμιο όμως, συνελήφθη από αστυνομικούς. Αμέσως μετά την σύλληψή του, η αστυνομία τον παρέδωσε σε Τσετσένους αστυνομικούς, οι οποίοι κατευθύνθηκαν μαζί του προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όπως γράφει η ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων СК SOS, ο Ιντρίς Αρσαμίκοφ οδηγείται στην αστυνομική Διεύθυνση στην περιφέρεια Σιολκόφσκι της Τσετσενίας, όπου είχε υποστεί βασανιστήρια και πλέον κινδυνεύει η ζωή του.

Η ομάδα СК SOS γράφει ότι ο διευθυντής της αστυνομίας της περιοχής Σιολκόφκσι που υπέγραψε σχετικό ένταλμα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Ιντρίς Αρσαμίκοφ, όταν τον είχε συλλάβει, του είχε κάνει βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ προσπαθώντας να τον κάνει να ομολογήσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ίσως κατηγορηθεί ακόμα και για τρομοκρατία

Οι ακτιβιστές της СК SOS ισχυρίζονται ότι τον Αρσαμίκοφ μπορεί να τον κατηγορήσουν για διάπραξη μεγάλης απάτης με βάση το άρθρο 159 του ΠΚ, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον κατηγορήσουν ακόμη και για τρομοκρατία. Παράλληλα επισημαίνουν ότι πολλοί Τσετσένοι που ζουν στην Ευρώπη και επιστρέφουν για να παραστούν στις κηδείες συγγενών τους, δεν ξαναγυρίζουν πίσω καθώς έχουν παρόμοια τύχη.

Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του υπογράφηκε από τον επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της περιφέρειας Σιολκόφσκι του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας και η αίτηση βάσει της οποίας του ασκήθηκε δίωξη, γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο Τσετσένος βρισκόταν στην Ολλανδία, ανέφερε η CΚ SOS.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις