Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία – Τουρκία… εκτός ορίων! Γελοιοποιείστε, η υπομονή μας έχει όρια λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Νέα “πόρτα” Πούτιν σε Ερντογάν

Ρωσία – Τουρκία… εκτός ορίων! Γελοιοποιείστε, η υπομονή μας έχει όρια λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Νέα “πόρτα” Πούτιν σε Ερντογάν

– Κλιμακώνεται η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά το νέο επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα
– Υπερβολική η αντίδραση των Ρώσων είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τη “ναυμαχία” στο Αιγαίο
– Κατηγόρησε τη Ρωσία πως έχει φέρει τον εαυτό της σε γελοία θέση εξαιτίας της αντίδρασης μετά την κατάρριψη του μαχητικού στη Συρία
– Ακύρωσε ο Πούτιν συνάντηση με τον Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη
– Είχε “κλειστεί” στη G20 και θα γινόταν αύριο

Δεν έχει τέλος η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, μια κόντρα που άρχισε μετά την κατάρριψη, στις 24 Νοεμβρίου, ενός ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και συνεχίστηκε με το “θερμό” επεισόδιο της Κυριακής στο βόρειο Αιγαίο, όταν ρωσικό αντιτορπιλικό άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού και σήμερα (Δευτέρα 14.12.2015) στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρωσικά σκάφη καταδίωξαν τουρκικά που πλησίασαν πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου.

Click4more: “Βόμβα” από Τούρκο βουλευτή: Μέσω Τουρκίας και Ευρώπης προμηθεύονται οι τζιχαντιστές υλικά για την παρασκευή του θανατηφόρου αερίου Σαρίν!

Μετά τα δυο τελευταία περιστατικά, από τα οποία φάνηκε η διάθεση της Μόσχας να κλιμακώσει την κατάσταση, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, στην Αγία Πετρούπολη. Η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας είχε συμφωνηθεί κατά τη σύνοδο της G20 στην Άγκυρα (σ.σ. πριν τα τουρκικά F-16 ρίξουν το ρωσικό Su-24) αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε πως δεν θα γίνει. “Δεν θα γίνει, δεν είναι προγραμματισμένη”, απάντησε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Φωτογραφία Reuters

Η νέα… “πόρτα” Πούτιν σε Ερντογάν έρχεται ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους της λεκτικής αντιπαράθεσης των δυο πλευρών. Χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του ρωσικού αντιτορπιλικού να ρίξει προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο, 13,6 μίλια ανοιχτά της Λήμνου, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία πως… γελοιοποιείται!

Η υπομονή της Τουρκίας με τη Ρωσία “έχει όρια”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. “Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ήταν υπερβολική”, σημείωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

“Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια”, υπογράμμισε.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί ο Τούρκος υπουργός, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη “φέρει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση” με τις κατηγορίες που εξέφρασε ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος της για να προστατεύσει την προμήθεια πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. “Κανείς δεν το πίστεψε”, σημείωσε.

Επέκρινε δε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κι όχι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών. “Δυστυχώς η Ρωσία δεν βρίσκεται στη Συρία για να πολεμήσει τους τρομοκράτες”, είπε, προσθέτοντας ότι μόνον το 8% των αεροπορικών της επιδρομών έχουν στόχο θέσεις που κατέχουν οι τζιχαντιστές, ενώ το 92% στρέφεται κατά άλλων οργανώσεων που είναι εχθρικές στον Άσαντ.

Οι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είναι απαραίτητα τα χερσαία στρατεύματα, κατέληξε εξάλλου ο Τσαβούσογλου.

“Κυνηγητό” στη Μαύρη Θάλασσα

Πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και ένα ταχύπλοο σκάφος της ακτοφυλακής καταδίωξαν ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο παρεμπόδιζε, σύμφωνα με τους Ρώσους, τη διέλευση ενός κομβόι που μετέφερε δυο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και ένα τρυπάνι σε νέα θέση εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Το νέο περιστατικό έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία έγινε μόλις 24 ώρες μετά τη… “ναυμαχία” στο Αιγαίο, ανοιχτά της Λήμνου.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης η ρωσική εταιρεία αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των δυο εξεδρών πιο κοντά στην Κριμαία. Ενώ οι δύο εξέδρες είχαν μετακινηθεί στη νέα θέση τους, ένα σκάφος υπό τουρκική σημαία μπήκε στη διαδρομή του ρωσικού κομβόι.

“Ενεργώντας κατά παράβαση των κανονισμών για την αποφυγή συγκρούσεων και κατά τις γενικά αποδεκτές συμβάσεις της πλοήγησης , το τουρκικό σκάφος απέτυχε να περάσει εκτός πορείας της νηοπομπής . Πλησίασε εγκάρσια και προσπάθησε να σταματήσει την πορεία της , δημιουργώντας έτσι κίνδυνο για μια σύγκρουση” δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου τηρούσε σιγή ασυρμάτου παρά τα αιτήματα από τα ρωσικά πλοία να απομακρυνθεί.

Το νέο επεισόδιο έρχεται μόλις ένα 24ωρο απ’ τη “ναυμαχία” ρωσικού αντιτορπιλικού με αλιευτικό τουρκικό σκάφος ανοιχτά της Λήμνου στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ψαράδες δεν ανταποκρίθηκαν στα σήματα του ρωσικού πλοίου να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα το ρωσικό πολεμικό πλοίο να ρίξει προειδοποιητικές βολές, αναγκάζοντας το τουρκικό σκάφος να αλλάξει πορεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε