Κόσμος

Ρωσία-ΗΠΑ στην ίδια γραμμή για τα πυρηνικά;

Το υπ.Εξωτερικών κάλεσε την Τεχεράνη να απαντήσει θετικά και γρήγορα στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Υπολογίζουμε στην Τεχεράνη για μια επίσημη θετική απάντηση στο πολύ εγγύς μέλλον” είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.

Το σχόλιο του Νεστερένκο έρχεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι μπορεί να είναι αναγκαίες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν αν δεν δεχτεί την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ήδη ο Λευκός Οίκος την περασμένη Δευτέρα ζήτησε μία άμεση απάντηση στην προσφορά για διεθνή συνεργασία στο θέμα των πυρηνικών που έγινε στην Τεχεράνη.

Το σχέδιο που προτάθηκε από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προβλέπει ότι το Ιράν θα στείλει τα αποθέματα ουρανίου του στην Ρωσία για να απεμπλουτιστούν και το υλικό θα σταλεί στην Γαλλία για να μετατραπεί σε καύσιμο.

Νωρίτερα πάντως η Τεχεράνη κάλεσε την Ρωσία να μην υποκύψει στις “σιωνιστικές πιέσεις” και να παραδόσει στο Ιράν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300. Η συμφωνία φαίνεται ότι έχει “παγώσει”, σύμφωνα με ρωσικές κυβερνητικές πηγές, καθώς το Ισραήλ και άλλες δυτικές χώρες ζητούν από την Μόσχα να μην παραδώσει τα συστήματα που θα δυσκόλευαν έναν βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

“Έχουμε ένα συμβόλαιο με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος S-300 και δεν είναι καλό για τη Ρωσία να φανεί στον κόσμο ως μια χώρα που δεν είναι αξιόπιστη” είπε ο ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αχμάντ Βαχιντί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo