Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ρωσία-ΗΠΑ στην ίδια γραμμή για τα πυρηνικά;

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ΦΩΤΟ REUTERS

Το υπ.Εξωτερικών κάλεσε την Τεχεράνη να απαντήσει θετικά και γρήγορα στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

“Υπολογίζουμε στην Τεχεράνη για μια επίσημη θετική απάντηση στο πολύ εγγύς μέλλον” είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.

Το σχόλιο του Νεστερένκο έρχεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι μπορεί να είναι αναγκαίες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν αν δεν δεχτεί την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ήδη ο Λευκός Οίκος την περασμένη Δευτέρα ζήτησε μία άμεση απάντηση στην προσφορά για διεθνή συνεργασία στο θέμα των πυρηνικών που έγινε στην Τεχεράνη.

Το σχέδιο που προτάθηκε από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προβλέπει ότι το Ιράν θα στείλει τα αποθέματα ουρανίου του στην Ρωσία για να απεμπλουτιστούν και το υλικό θα σταλεί στην Γαλλία για να μετατραπεί σε καύσιμο.

Νωρίτερα πάντως η Τεχεράνη κάλεσε την Ρωσία να μην υποκύψει στις “σιωνιστικές πιέσεις” και να παραδόσει στο Ιράν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300. Η συμφωνία φαίνεται ότι έχει “παγώσει”, σύμφωνα με ρωσικές κυβερνητικές πηγές, καθώς το Ισραήλ και άλλες δυτικές χώρες ζητούν από την Μόσχα να μην παραδώσει τα συστήματα που θα δυσκόλευαν έναν βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

“Έχουμε ένα συμβόλαιο με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος S-300 και δεν είναι καλό για τη Ρωσία να φανεί στον κόσμο ως μια χώρα που δεν είναι αξιόπιστη” είπε ο ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αχμάντ Βαχιντί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε