Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσικό πετρέλαιο: Τελικά τι θέλει η Γερμανία; Άλλα λέει η Μπερμποκ, άλλα ο Χάμπεκ

Ρωσικό πετρέλαιο: Τελικά τι θέλει η Γερμανία; Άλλα λέει η Μπερμποκ, άλλα ο Χάμπεκ

«Αλαλούμ» επικρατεί σε σχέση με το τι θέλει η Γερμανία για το ρωσικό πετρέλαιο και για την επιβολή εμπάργκο από την Ε.Ε.

Νωρίτερα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε – επίσης σήμερα – πως έχει ακούσει διαφορετικά πράγματα σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ένα τέτοιο βήμα.

«Η Γερμανία δεν θέλει να προκαλέσει μία οικονομική καταστροφή», δήλωσε ο Χάμπεκ, την ώρα που η ΕΕ γέρνει προς την κατεύθυνση μιας απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη της χρονιάς.

Μπερμποκ: Υπέρ του εμπάργκο

Η Αναλένα Μπέρμποκ είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Γερμανία είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

«Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό» είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

Σε έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ (σ.σ. προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 τοπική ώρα, δηλ. στις 16:00 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις