Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χέρι – χέρι Μόσχα και Άγκυρα στις εξαγωγές αερίου και δημητριακών – Νέες συμφωνίες θα ανακοινωθούν στους G20

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χέρι – χέρι Μόσχα και Άγκυρα στις εξαγωγές αερίου και δημητριακών – Νέες συμφωνίες θα ανακοινωθούν στους G20

Η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που βλέπουν μέρα με την ημέρα την Ευρώπη να απαγκιστρώνεται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, φαίνεται πως επιθυμούν να σώσουν ότι σώζεται, βρίσκοντας «σωσίβιο» στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσφατα, στις 14 Οκτωβρίου, μαθαίναμε από τον Ερντογάν πως ο Πούτιν έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «κόμβο αερίου» στην Τουρκία, μέσω του οποίου ρωσικό αέριο θα μπορούσε να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετούσε αυτόν τον «κόμβο» στη Δυτική Θράκη.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα ανακοινώσει αριθμό πρωτοβουλιών σχετικών με τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του φυσικού αερίου και με τις εξαγωγές δημητριακών κατά τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία, στην οποία,  σημειωτέον, δεν θα παραστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σχεδιάζεται αριθμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης της αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία στο αέριο και της οργάνωσης μεγάλων αποστολών δημητριακών και λιπασμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ανέφερε ακόμη πως ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση ενός «πολυπολικού» κόσμου – έναν όρος τον οποίο χρησιμοποιεί συχνά ο Πούτιν για να επικρίνει αυτό που χαρακτηρίζει «δυτική κυριαρχία» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο της G20 έχει προκαλέσει επικρίσεις από δυτικές χώρες και την Ουκρανία, η οποία ζήτησε να απαγορευθεί στον Πούτιν να συμμετάσχει στη συνάντηση.

Ρώσοι και Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως ο Πούτιν ναι μεν δεν θα μεταβεί ο ίδιος στη σύνοδο, αλλά μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Μπαλί θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις