Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ρώσος πρέσβης: “Σεβασμό στην συνθήκη της Λοζάνης” – Πότε θα επισκεφτεί ο Τσίπρας τον Πούτιν

Ρώσος πρέσβης: “Σεβασμό στην συνθήκη της Λοζάνης” – Πότε θα επισκεφτεί ο Τσίπρας τον Πούτιν

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνορωσικές σχέσεις, στα ελληνοτουρκικά, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στον πόλεμο στη Συρία αλλά και στην επόμενη φάση της χώρας μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πολύ ικανοποιημένη από το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της οικονομία, του εμπορίου και του τουρισμού, ειδικά τώρα που, όπως είπε, «διανύουμε το κοινό έτος τουρισμού που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Μόσχα και θα λήξη στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Ο Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Πούτιν το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν δια τη διπλωματικής οδού και προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

“Σεβασμό στην συνθήκη της Λοζάνης”

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ υποστήριξε ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες πρέπει να κυριαρχεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη της Λοζάνης».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, οι διαφορές που υπάρχουν πρέπει να λυθούν ειρηνικά, δια της διπλωματικής οδού», καθώς -όπως σημείωσε- «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ». Τέλος ερωτηθείς εάν «υπάρχει ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου», ο κ. Μάσλοβ τοποθετήθηκε λέγοντας: «Δεν βλέπω την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου».

“Προϋπόθεση για την λύση στο Μακεδονικό είναι η συνταγματική αναθεώρηση”

Για τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι ο ίδιος και η χώρα του παρακολουθούν το ζήτημα προσεχτικά και θεωρούν ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κύριο άξονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως δήλωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ». Ο Αντρέι Μάσλοβ δεσμεύτηκε ότι «εάν οι δύο πλευρές βρουν κάποια λύση, όποια ονομασία και αν συμφωνηθεί -εάν ενσωματωθεί και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας- τότε θα αναγνωρίσουμε όλοι, και εμείς αυτό το όνομα» βάζοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πόλεμος στην Συρία είναι μεγάλη τραγωδία

Για τον πόλεμο στη Συρία, ο Ρώσος πρέσβης, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, τον χαρακτήρισε μεγάλη τραγωδία εκτίμησε όμως ότι «τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας με τη ρωσική βοήθεια κατάφεραν να καταπολεμήσουν το ισλαμικό κράτος και να πλήξουν την τρομοκρατία στην περιοχή», ενώ υποστήριξε ότι «οι βομβαρδισμοί στις 14 Απριλίου έγιναν εμπόδιο στην πολιτική πορεία της διευθέτησης».

“Σημαντική βελτίωση στην ελληνική οικονομία”

Τέλος, μιλώντας για τη χώρα μας και ερωτηθείς «ποια είναι η επόμενη φάση για την έξοδο από τα μνημόνια», ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε: «Η Ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλά. Διαπιστώνουμε σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εφόσον πέρυσι καταφέραμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά στοιχεία της διμερούς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς».

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα του εμπορίου δηλώνοντας ότι το εμπόριο επανήλθε στα 3,7 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 27%, συγκρίνοντας με το προηγούμενο έτος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στον τομέα του τουρισμού λέγοντας ότι την προηγούμενη χρονιά ήλθαν στη χώρα μας 900.000 Ρώσοι ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις