Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρουμανία: Φωτογραφική έκθεση για τα ματωμένα Χριστούγεννα που άλλαξαν την Ιστορία!

Ρουμανία: Φωτογραφική έκθεση για τα ματωμένα Χριστούγεννα που άλλαξαν την Ιστορία!
Reuters

Έκθεση φωτογραφιών του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Agerpres” για τα ματωμένα Χριστούγεννα που άλλαξαν τη Ρουμανία πριν τριάντα χρόνια, φιλοξενείται στο νεοκλασικό παλάτι Σούτου, στο κέντρο του Βουκουρεστίου, μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου 2020.

Φωτογραφίες μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η λαϊκή εξέγερση κατά του ολοκληρωτικού καθεστώτος και του τότε δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, που τράβηξαν φωτορεπόρτερ που εργάζονταν στο πρακτορείο ειδήσεων, θυμίζουν στους κατοίκους της πρωτεύουσας και τους επισκέπτες, πτυχές της Ιστορίας στη Ρουμανία.

Ο Δεκέμβριος του 1989 για τη χώρα προμήνυε όχι μόνο τη γιορτή της ζωής, που είναι τα Χριστούγεννα, αλλά και την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος και την καταδίκη σε θάνατο – έπειτα από δίωρη δίκη σε στρατιωτικό δικαστήριο ανήμερα Χριστουγέννων – του Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, Ελένας. Η απόφαση εκτελέστηκε το μεσημέρι της 25ης Δεκεμβρίου 1989 και οι Ρουμάνοι παρακολουθούσαν την εκτέλεση μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης…

Ρουμανία: Μνήμες ’89

Η φωτογραφική έκθεση για την λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στα μέσα Δεκεμβρίου στην πόλη Τιμισοάρα και ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου με τη σύλληψη του δικτάτορα και τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μετώπου για τη Σωτηρία της Πατρίδας υπό τον Ιον Ιλιέσκου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το μουσείο του Βουκουρεστίου και περιλαμβάνει συνολικά 30 φωτογραφίες, τις περισσότερες εκ των οποίων τράβηξε ο φωτορεπόρτερ Σορίν Λούπσα, ο μοναδικός από όλους που εξακολουθεί να εργάζεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι οποίες εκτίθενται στον φράχτη του νεοκλασικού κτηρίου.

“Τριάντα χρόνια πριν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 1989, είχαμε ηλιόλουστες ημέρες, όπως και τώρα. Οι Ρουμάνοι ήταν ενωμένοι. Η 22α Δεκεμβρίου 1989 ήταν η ημέρα που ένιωσα πιο ελεύθερος από ποτέ” δήλωσε ο Σορίν Λούπσα.

“Η επανάσταση άνοιξε τον δρόμο προς την ελευθερία και τη δημοκρατία, σηματοδότησε το τέλος του ολοκληρωτικού καθεστώτος που κράτησε τη Ρουμανία και τους Ρουμάνους κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ‘αλυσοδεμένους’ . Όλοι όσοι κοιτούν τις φωτογραφίες έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν την ιστορία κατάματα, να δουν την πορεία των γεγονότων που άλλαξαν τη χώρα και την ιστορία” δήλωσε η γενική διευθύντρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Κλαούντια Νικολάε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου του Βουκουρεστίου, Νταν Πιρβουλέσκου, επισήμανε σε δηλώσεις του, ότι εκτός από τη ρουμανική πρωτεύουσα, εκθέσεις για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1989 φιλοξενούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας. “Είμαστε ευτυχείς που το Agerpres αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την έκθεση. Με αυτόν τον τρόπο οι περαστικοί μπροστά από το κτήριο που βρίσκεται μόλις ένα βήμα από την πλατεία Πανεπιστημίου – το σημείο αναφοράς της εξέγερσης – μπορούν να δουν τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Σορίν Λούπσα” είπε ο κ. Πιρβουλέσκου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις