Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρουμανία: Μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία

Ρουμανία: Μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία

Μείωση – για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία – του ποσοστού κατανάλωσης των των λαθραίων τσιγάρων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η εξέλιξη οφείλεται στην απότομη πτώση της κατανάλωσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (no name) στη Ρουμανία, όπου τον Σεπτέμβριο του 2019, η αγορά λαθραίων τσιγάρων υποχώρησε κάτω από το “επίπεδο” του 11% της συνολικής κατανάλωσης.

Εκπρόσωποι της αγοράς σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη δήλωσαν ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των λαθραίων τσιγάρων απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές σε συνδυασμό με την άμεση επιβολή του Νόμου.

Επίσης, τόνισαν ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των επιχειρησιακών δράσεων των αρμόδιων φορέων στα σημεία ελέγχου των συνόρων με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, καθώς, όπως υποστήριξαν, πρόκειται για σημεία πρόσβασης καπνού και καπνικών προϊόντων που διοχετεύονται στην αγορά, δίχως να είναι νόμιμα.

Επισημαίνεται ότι ο τομέας καπνού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε συνεισφορά στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρουμανίας, μετά τον πετρελαϊκό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις