Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ρουμανία: Στις 10 Νοεμβρίου οι προεδρικές εκλογές

Ρουμανία: Στις 10 Νοεμβρίου οι προεδρικές εκλογές
photo intime

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Βιορίτσα Νταντσίλα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της κ. Νταντσίλα,αναζητά ακόμη έναν υποψήφιο για να διεκδικήσει το αξίωμα απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο στη Ρουμανία, τον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις.

Ο 6οχρονος Γιοχάνις, που προέρχεται από τη γερμανική μειονότητα, εξελέγη πρόεδρος το 2014 και χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών στη Ρουμανία. Μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για άλλη μια πενταετή θητεία στην προεδρία.

Μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν δύο ήττες στα τέλη Μαΐου: αφενός έχασαν τις ευρωεκλογές και αφετέρου είδαν τον ηγέτη τους, τον Λίβιου Ντραγκνέα, να οδηγείται στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς.

Η Νταντσίλα, που ανέλαβε τον περασμένο μήνα τα ηνία του PSD, αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εκτιμώντας ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει το κόμμα σε μια νίκη απέναντι στον Γιοχάνις.

Το PSD αναμένεται ότι θα επιλέξει τον υποψήφιό του μεταξύ τεσσάρων, στο συνέδριό του στις αρχές Αυγούστου. Ως μεγάλο φαβορί προβάλλει μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών Εουτζέν Τεοντορόβιτσι.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, ορίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις