Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ροχανί: Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ

Ροχανί: Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα», ούτε καν με τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna.

«Το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την ένταση στην περιοχή και δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων», τόνισε χθες Τρίτη ο Ροχανί στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μακρόν.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, λιγότερο από μία εβδομάδα αφού το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αμερικανικό αεροσκάφος και εν μέσω μεγάλων ανησυχιών για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Συνάντηση με τον Τραμπ για το Ιρανικό ζήτημα

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα έχει μια «κατ’ ιδίαν συνάντηση» με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθούν στο ιρανικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Irna, ο Ροχανί δήλωσε επίσης στον Γάλλο πρόεδρο ότι οι Ιρανοί «είναι πάντα δεσμευμένοι υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας και (θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν) προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η συμμόρφωση της χώρας του με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Ιράν, καμία από τις οποίες δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί».

«Αν το Ιράν δεν μπορεί να επωφελείται» από τη συμφωνία, «θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του», προειδοποίησε ο Ροχανί, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν «δεν θα επαναδιαπραγματευθεί ποτέ τη συμφωνία».

“Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την ένταση στην περιοχή”

Σύμφωνα με το Irna, ο Ροχανί επέκρινε «τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για όλη την ένταση στην περιοχή».

Ο Ροχανί «επεσήμανε εξάλλου ότι το αμερικανικό drone (που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 20 Ιουνίου) στοχοθετήθηκε αφού έλαβε προειδοποιήσεις ότι πετά στον ιρανικό εναέριο χώρο», πρόσθεσε το πρακτορείο.

«Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να εισέρχονται παρανόμως στα ιρανικά χωρικά ύδατα, οι (ιρανικές) ένοπλες δυνάμεις θα απαντούν με αποφασιστικότητα», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις