Τετάρτη, 19 Ιουν.
27oC Αθήνα

Σάλος με συναυλία σε ελληνική εκκλησία στην Αγγλία – Το μπουζούκι και τα παλαμάκια ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Σάλος με συναυλία σε ελληνική εκκλησία στην Αγγλία – Το μπουζούκι και τα παλαμάκια ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει καθώς πολλοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν με μια μουσική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε σε ορθόδοξη εκκλησία της Αγγλίας.

Η μουσική βραδιά διοργανώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Μπράιτον της Αγγλίας, ωστόσο κάποιοι δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να φιλοξενηθεί σε ορθόδοξη εκκλησία, αφού τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στην ελληνική βραδιά είχαν κιθάρα και μπουζούκι, ενώ είχαν επιλέξει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών με αποτέλεσμα κάποιοι παρευρισκόμενοι να χειροκροτούν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, τόνισε ότι δεν είχε καμία γνώση για την εκδήλωση, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη σταλεί επιστολή στην αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή η οποία έδωσε το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Από την πλευρά του ο πάτερ Γερμανός, αιρετικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας του Brighton, ανέφερε πως και στόχος της συναυλίας ήταν να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλους κλασικούς συνθέτες.

Η συναυλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μάνο Χατζιδάκι και στον Σταύρο Ξαρχάκο και παρουσιάστηκε από τρία ελληνικά γκρουπ και συγκεκριμένα από τα Rebetiko Carnival, Plastikes Karekles και Amagalma.

Τη συναυλία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα, καθώς ο χώρος της εκκλησίας είναι περιορισμένος και δεν υπήρχε χωρητικότητα για περισσότερους.

Μουσικός από το Rebetiko Carnival σημείωσε: «Το event αυτό διοργανώθηκε από μέλη της ελληνικής κοινότητας του Brighton της Αγγλίας, ο χώρος δεν επιλέχθηκε από μέλη του μουσικού σχήματος. Παρόλα αυτά εδώ στην Αγγλία τελούνται κατά καιρούς συναυλίες μέσα σε εκκλησίες, είτε καθολικές είτε ορθόδοξες, αρκεί βέβαια το περιεχόμενο να μην είναι προσβλητικό ή προκλητικό. Η συναυλία αυτή είχε ως σκοπό την προώθηση του ελληνισμού με τραγούδια που προάγουν αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η καλοσύνη, η αγάπη και τα λοιπά, αξίες που προάγει και η θρησκεία μας». 

Ποιος έδωσε το πράσινο φως

Ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Κουρκούνης, αιρετικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας του Brighton, σημείωσε πως η διεξαγωγή της συναυλίας εγκρίθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και έγινε με τη συναίνεση του ιδίου. Η συναυλία, όπως είπε, είχε στόχο να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλους κλασικούς συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος. 

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική γλώσσα εδώ στην Αγγλία», τόνισε συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό κάνουν κι άλλες εκδηλώσεις με ποιήματα και τραγούδια σε συνεργασία με ελληνικά σχολεία στην Αγγλία για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.

Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας: Έμεινα με το στόμα ανοιχτό

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας σημείωσε πως πληροφορήθηκε το περιστατικό, όταν έφτασε στα χέρια του η αφίσα της εκδήλωσης μέσω ενός γνωστού. «Δεν είχα γνώση, καμία ενημέρωση, κανείς δεν ζήτησε άδεια, ούτε ευλογία. Τέτοιες εκδηλώσεις εγώ δεν τις ευλογώ και δεν δίνω άδεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να γίνει μια συναυλία με εκκλησιαστικά τροπάρια, με ύμνους, μέχρι και τον εθνικό ύμνο λέμε στην εκκλησία, αλλά όχι τέτοιες εκδηλώσεις. Πριν λίγο υπέγραψα επιστολή την οποία στέλνουμε στον ιερέα και στην επιτροπή εκεί. Λυπούμαι πάρα πολύ που ο κόσμος μας κατηγορεί χωρίς να ξέρει. Είναι πολύ λεπτό θέμα και δεν είναι χριστιανικό να κατηγορείς χωρίς να γνωρίζεις. Να ντρέπεται ο κόσμος για αυτά που λέει και γράφει.»

Όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων δεν αρκεί η έγκριση της τοπικής Εκκλησιαστικής Επιτροπής της ενορίας, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως: «θα έπρεπε πρώτα να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούμε με όλες τις λεπτομέρειες και μετά να απαντήσουμε».

Τέλος, επεσήμανε: «Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν μπορώ μόνο από μία αφίσα και με τις κουβέντες του κόσμου να κατηγορήσω και να αδικήσω ανθρώπους. Πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και μετά θα δούμε».

Πηγή: skai.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις