Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Σάλος στο Μεξικό! Παράνομο το σχολείο – “τάφος” για 19 παιδιά

Μεξικό σχολείο σεισμός

Οργή προκαλεί στο Μεξικό η αποκάλυψη πως το σχολείο που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7,1 Ρίχτερ και καταπλάκωσε δεκάδες παιδιά και δασκάλους, δεν θα έπρεπε να έχει άδεια λειτουργίας. Ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 325 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα (26.09.2017) από τη στιγμή που ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ συντάραξε το Μεξικό. Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και δύσκολα θα κλείσουν. Ο νεότερος απολογισμός αναφέρει πως ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 325.

Ανάμεσα σε αυτούς, τα 19 παιδιά και οι επτά δάσκαλοι που την ώρα του σεισμού βρίσκονταν στο ιδιωτικό σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν. Το σχολείο που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύνεκρης τραγωδίας. Και τώρα γίνεται το “σύμβολο” της οργής.

“Σεισμός” από τις αποκαλύψεις

Αιτία, η αποκάλυψη πως δεν θα έπρεπε να λειτουργεί καν! Τα μεξικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το ιδιωτικό σχολείο είχε υποβάλει στις αρμόδιες αρχές πλαστά έγγραφα για να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας!

«Αν αυτό επιβεβαιωθεί, είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας Αουρέλιο Νούνιο. Υποσχέθηκε ότι οι υπηρεσίες του θα ερευνήσουν την καταγγελία.

Μεξικό σεισμός σχολείο

Από τα 8.700 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της μεξικανικής πρωτεύουσας μόλις 103 άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους το πρωί της Δευτέρας (25.09.2017), σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποβληθούν σε επιθεωρήσεις από εμπειρογνώμονες πριν η λειτουργία τους επαναληφθεί.

Ψάχνουν ακόμη ζωή στα ερείπια

Μία εβδομάδα μετά τον σεισμό, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στο Μεξικό, εξανεμίζονται. Όσο όμως υπάρχει είναι αρκετή για να παρακινεί τα σωστικά συνεργεία και τους εθελοντές. Και γι’ αυτό υνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της χώρας.

Μεξικανικά και ξένα σωστικά συνεργεία ψάχνουν τα συντρίμμια σε λιγοστές πια τοποθεσίες της Πόλης του Μεξικού. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στα χαλάσματα του επταώροφου κτιρίου γραφείων στη συνοικία Ρόμα. Περίπου 40 οικογένειες περιμένουν ακόμα να μάθουν την τύχη των δικών τους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι μισοί από τους νεκρούς στου φονικού σεισμού ζούσαν στην Πόλη του Μεξικού. Την πόλη με τους 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Μεξικό σεισμός σχολείο

Απόσπασμα της ειδικής γαλλικής μονάδας για την αναζήτηση θυμάτων και την αρωγή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στο εξωτερικό (της Brigade internationale de recherches techniques et d’assistance, ή BIRTA) έφθασε τη Δευτέρα (25.09.2017) στο Μεξικό. Αναμένεται να μεταβεί στην Πολιτεία Μορέλος, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Οι έλεγχοι

Πάνω από 9.000 ακίνητα έχουν επιθεωρηθεί στην πόλη και τα περισσότερα είναι κατοικήσιμα, σύμφωνα με τον δήμο. Περίπου 700 θα χρειαστούν επισκευές, ενώ 300 έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, κατά την ίδια πηγή.

Τις τελευταίες μέρες οι αρχές, ως και ο ίδιος ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες. Υπόσχονται ότι κανένα κτίριο, απ’ αυτά που κατέστρεψε ο σεισμός, δεν θα κατεδαφιστεί πριν ανασυρθούν όλα τα θύματα.

Αλλά η οργή των Μεξικανών εντείνεται για τον τρόπο που ενεργούν οι αρχές. Ειδικά στη συνοικία Ρόμα, μπροστά στο κτίριο που κατέρρευσε.

«Δεν μας λένε παρά μόνο ψέματα, ότι θα τους βγάλουν, ότι δουλεύουν, και μετά τίποτα», δήλωσε απελπισμένη η Ανέλ Χιμένες. Η 42χρονη γυναίκα περιμένει νέα για τον ξάδελφό της Μαρτίν Εστράδα, 30 ετών, λογιστή, όπως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αγνοούνται εκεί. «Μία εβδομάδα είναι υπερβολικά πολύς χρόνος», πρόσθεσε η ίδια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις