Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Τι έγινε σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο; Το 1990 καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του κομουνιστικού κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε επί 73 χρόνια.

1869: Πραγματοποιείται η πρώτη γενική δοκιμή του ατμοκίνητου σιδηροδρόμου Αθηνών- Πειραιά.

1898: Στη Γαλλία, οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, για το “Κατηγορώ”, το άρθρο με το οποίο κατηγορούσε το γαλλικό στρατό για την υπόθεση Ντρέιφους.

1959: Ψηφίζεται στην Κούβα ένα διάταγμα μέσω του οποίου αποκτούν την κουβανική υπηκοότητα όλοι οι αλλοδαποί διοικητές του αντάρτικου στρατού. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του Τσε Γκεβάρα, αποτελώντας ένα είδος φόρου τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του και τη συμβολή του στην επανάσταση.

1990: Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του κομουνιστικού κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε επί 73 χρόνια.

1991: Έπειτα από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρού, έρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία ο μετέπειτα χρυσός ολυμπιονίκης, Πύρος Δήμας.

1992: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που οδήγησε στην ολοκλήρωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1996: Την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, εκφράζει η Κομισιόν μετά από συνεδρίαση με θέμα την ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια, επιμένοντας στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

2008: Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Σαν σήμερα το 1812 γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς, άγγλος μυθιστοριογράφος, ενώ το 1981 πέθανε η Φρειδερίκη, βασίλισσα των Ελλήνων, σύζυγος του Βασιλιά Παύλου Α΄ της Ελλάδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις