Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαρλ Μισέλ: Να εξετάσουμε όλα τα νομικά μέσα κατά των εταιρειών που αθετούν τις συμφωνίες για τα εμβόλια

Μισέλ Σύνοδος Κορυφής

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου φαίνεται πως υιοθετεί εσχάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού και με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες.

Η αρμόδια επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσει τις εταιρείες -και ιδίως την AstraZeneca- να τηρήσουν τα υπεσχημένα, χωρίς φυσικά να μασάει τα λόγια της.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ακόμη και με «εφόδους» -όπως στην AstraZeneca– για να πιστοποιήσουν ότι εταιρείες  λένε την αλήθεια.

Από την άλλη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει στο τραπέζι τα νομικά μέσα που μπορεί να ενεργοποιήσει η ΕΕ.

click4more AstraZeneca: Μετά το «ντου» στα γραφεία της η Κομισιόν ανακοίνωσε συνέχεια των συνομιλιών

Συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ένωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις