Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Σαρώνει στη Λατινική Αμερική ο κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Κολομβία

Σαρώνει στη Λατινική Αμερική ο κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Κολομβία

Μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν πάνω από 20.000 κρούσματα μόνο σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Πρωταθλήτρια» η Βραζιλία που μέσα σε 24 ώρες είχε 14.318 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 335 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός.

Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί πάνω από 4,7 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενώ ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 141.741 νεκρούς, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Click4more Έσπασε το «φράγμα»: Πάνω από 1 εκατ. παγκοσμίως οι νεκροί από κορονοϊό

Στο Μεξικό, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 3.886 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 187 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Ο συνολικός απολογισμός στη χώρα είναι 76.430 νεκροί και τα κρούσματα φτάνουν τα 730.317. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Στη Χιλή, η χώρα κατέγραψε 1.923 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης και 50 θανάτους σε μια μέρα. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έχει φτάσει στους 12.641 νεκρούς και τα κρούσματα στις 457.901.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις προτίμησε από την πλευρά του να επισημάνει το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές διενήργησαν αριθμό τεστ άνευ προηγουμένου το προηγούμενο τριήμερο.

«Φθάσαμε σε αριθμό ρεκόρ στα τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακά τεστ) τις τελευταίες τρεις ημέρες, ανήλθαν σε 115.219 συνολικά», δήλωσε ο Πάρις, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έγκαιρο εντοπισμό των μολύνσεων. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι από τον Μάρτιο έχουν γίνει πάνω από 3,2 εκατομμύρια τέτοια τεστ.

Click4more Σάλος με πασίγνωστη σειρά: Δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Στην Κολομβία, οι αρχές ανακοίνωσαν 7.018 νέα κρούσματα σε μια μέρα. Στη χώρα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έχουν πλέον φτάσει τις 813.056.

Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τους 25.488 νεκρούς, καθώς άλλοι 192 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Σύμφωνα με κολομβιανούς γιατρούς, τον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί κλινική δοκιμή θεραπείας βλαστοκυττάρων σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.

Στην κλινική δοκιμή αυτή «αρχικά θα συμπεριληφθούν 40 ασθενείς, οι 20 από τους οποίους θα υποβληθούν στη θεραπεία» με τα βλαστοκύτταρα και οι υπόλοιποι 20 «θα λάβουν την καλύτερη θεραπεία που μπορούμε να προσφέρουμε μέχρι σήμερα», και κατόπιν «θα γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων (ασθενών) για να δούμε αν και κατά πόσο μπορούμε να μειώσουμε τη θνητότητα», εξήγησε ο επιδημιολόγος Σαντιάγο Σαλδαριάγα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις