Κόσμος

Σε αναβρασμό η Τουρκία από την ήττα των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές: Φόβοι για την επιρροή της Ελλάδας στο Κογκρέσο

Με τον έλεγχο των Δημοκρατικών σε Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία, η Άγκυρα βλέπει να διαλύεται το όνειρο για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τριγμούς και στην Τουρκία προκάλεσαν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και η συντριπτική ήττα των Ρεπουμπλικάνων. Με τους Δημοκρατικούς πλέον να ελέγχουν Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία, φιλοκυβερνητικά αλλά και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, εκτοξεύουν βολές για την «προσκόλληση» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ντόναλντ Τραμπ αλλά την επιρροή που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο Κογκρέσο.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται και για το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσινγκτον. Αν και η υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενοχοποιείται από κάθε πλευρά, η αντιπολίτευση της Τουρκίας επικρίνει τον ίδιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σχέση – «εξάρτησης» στον Αμερικανό πρόεδρο, εφόσον στέκεται σύμμαχος της γειτονικής χώρας με την οποία δεν έχει καλές σχέσεις. Η κριτική αυξήθηκε δραματικά μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και την επιρροή που έχασε στο Κογκρέσο.

Στο επίκεντρο της κριτικής που δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται κυρίως τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 που οι διαδικασίες παράδοσης τους στην Άγκυρα έχουν «παγώσει».

Οι προσωπικές επαφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δεν θα φέρουν αποτέλεσμα σχετικά με το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών. Όποια αισιοδοξία κυριαρχούσε, φαίνεται πως πλέον σβήνει μιας και οι Δημοκρατικοί ελέγχουν το Κογκρέσο και την πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αναφέρουν αναλυτές.

«Το βαθύ κράτος δεν νίκησε στην Αμερική», είναι ένα από τα σχόλια που κυριαρχούν σήμερα στον σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Τουρκίας, την ώρα που φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα ενισχύουν τα «χαρτιά της Τουρκίας ως πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ».

«Το εβραϊκό λόμπι AIPAC δαπάνησε 60 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τον αντίπαλό του Αιγύπτιου Αμπντούλ ελ-Σαγέντ που κέρδισε στο Μίσιγκαν, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος μουσουλμάνος γερουσιαστής, έγραψε ενδεικτικά η εφημερίδα Sabah.

Η Hurriyet από την άλλη προβλέπει «τέλος στην εποχή Ερντογάν – Τραμπ».

Ταυτόχρονα, λόγος γίνεται και για την επιρροή του ελληνικού λόμπι στην Ουάσινγκτον.

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως με την κυριαρχία των Δημοκρατικών, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ευκολότερη «πρόσβαση» στο Κογκρέσο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η ανάρτηση μανιφέστο του Βανς μετά την ήττα των Ρεπουμπλικάνων – Η κριτική στον Τραμπ και οι εκλογές του 2028
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ αμέσως μετά την ήττα των Ρεπουμπλικάνων – Η ειδοποιός διαφορά με τον Τραμπ και το «άνοιγμα» σε συμμάχους του MAGA
Ο Τζέι Ντι Βανς μπροστά από σημαίες των ΗΠΑ 6
Axios: Ο αμερικανικός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για πιθανή επανέναρξη μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων στο Ιράν
Οι πανηγυρισμοί της Τεχεράνης για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών ενδέχεται να ωθήσουν τον Τραμπ να επιστρέψει στην επιλογή του πολέμου
REUTERS