Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σε άθλια κατάσταση η Βρετανίδα που καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή για… παυσίπονα!

Βρετανίδα παυσίπονα Αίγυπτος

Η απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου να καταδικάσει σε τρία χρόνια φυλακή τη Βρετανία Λόρα Πάλμερ σόκαρε την ίδια και την οικογένειά της. Αιτία της καταδίκης, παυσίπονα που είναι νόμιμα στη Βρετανία αλλά όχι στην Αίγυπτο.

Η Βρετανίδα Λόρα Πάλμερ ταξίδεψε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αίγυπτο για να συναντήσει τον σύντροφό της. Δεν περίμενε ότι τα παυσίπονα που είχε μαζί της θα την οδηγούσαν στη φυλακή. Την Τρίτη (26.12.2017) καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Η οικογένειά της δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση της 33χρονης γυναίκας. Η αδερφή της αποκάλυψε ότι τα μαλλιά της έχουν αρχίσει να πέφτουν, τα δόντια της έχουν αλλάξει χρώμα, πως είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κατήγγειλε επίσης, μιλώντας στο BBC, πως η Πάλμερ κρατείται σε ένα κελί χωρίς κρεβάτια, μαζί με άλλες 25 γυναίκες.

Η σύλληψη για τα παυσίπονα

Η 33χρονη Λόρα Πάλμερ, πωλήτρια σε κατάστημα στην πόλη Χαλ, συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο. Σε έλεγχο που της έγινε όταν έφτασε στην Αίγυπτο, οι αρχές βρήκαν στις αποσκευές της χάπια Tramadol.

Το Tramadol συνταγογραφείται νόμιμα στη Βρετανία, ωστόσο απαγορεύεται στην Αίγυπτο. Επειδή όμως είναι οπιούχο απαγορεύεται να το χορηγήσει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από γιατρό.

Η Πλάμερ συνελήφθη κατά την άφιξή της στις 9 Οκτωβρίου και η κράτησή της είχε παραταθεί δύο φορές πριν φτάσει η ώρα για τη δίκη της.

Η 33χρονη και η οικογένειά της υποστηρίζουν πως τα παυσίπονα, η Πάλμερ τα αγόρασε για τον Αιγύπτιο σύντροφό της, Omar Caboo, ο οποίος υποφέρει από πόνους στην πλάτη. Ο Caboo μένει στο τουριστικό θέρετρο της Χουργκάντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Βρετανίδα υποστηρίζει πως δεν γνώριζε ότι τα συγκεκριμένα παυσίπονα χάπια είναι παράνομα στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, το δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών. Κρίθηκε ένοχη για παράνομη εισαγωγή 320 χαπιών. Η απόφαση είναι εφέσιμη. Αλλά για να γίνει η έφεση πρέπει να περάσουν δυο μήνες.

Ανησυχητική η εικόνα της

Η δίκη της Πάλμερ έγινε τη Δευτέρα αλλά η ετυμηγορία βρήκε την Τρίτη. Το δικαστήριο αποφάσισε πως εκτός από τη φυλάκιση, η Βρετανίδα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 100.000 αιγυπτιακών λιρών (5.600 δολαρίων).

Η οικογένειά της αφήνει υπόνοιες για τον τρόπο που έγινε η δίκη. «Από την πρώτη ημέρα, ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Στο δικαστήριο δεν της επέτρεψαν καν να έχει τον δικό της μεταφραστή», είπε στο BBC η αδερφή της, Τζέιν Σινκλέρ. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο μεταφραστής που κλήθηκε από το δικαστήριο, μετέφραζε λάθος απαντήσεις.

Μιλώντας δε στο Sky News, δεν κατάλαβε καλά ένα από τα μέλη του δικαστηρίου και κατά λάθος ομολόγησε. «Ήταν τρομοκρατημένη. Η εικόνα της είναι σοκαριστική. Είναι κάτασπρη, τα μαλλιά της πέφτουν, τα δόντια της έχουν αλλάξει χρώμα, έχει εξάνθημα σε όλο της το πρόσωπο, δεν μπορούσε ούτε να σταθεί στο δικαστήριο», είπε.

Η Πλάμερ, σύμφωνα με την αδερφή της, ήταν άυπνη, αναστατωμένη και εμφανώς νευρική. Σύμφωνα με την οικογένεια, η 33χρονη κατηγορούμενη υποχρεώθηκε να υπογράψει έγγραφα που ήταν γραμμένα στα αραβικά, τα οποία δεν κατανοούσε καν τι έλεγαν.

«Βρίσκεται στα πρόθυρα της ψυχικής κατάρρευσης… Είναι τραγικό» σημείωσε η αδελφή της.

Θα κάνει έφεση

Ο συνήγορός της δήλωσε ότι η Πλάμερ θα ασκήσει έφεση, με στόχο να αναιρέσει την απόφαση ή να πετύχει μειωμένη ποινή, μια διαδικασία που θα ήταν δυνατό να γίνει δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της ποινής. Ο ίδιος τόνισε ότι η πελάτισσά του δεν γνώριζε ότι το Tramadol απαγορεύεται στην Αίγυπτο.

Μιλώντας στο δικαστήριο, ο δικηγόρος της Βρετανίδας υπογράμμισε ότι εκείνη δεν είχε καμία εγκληματική πρόθεση να εισάγει στη χώρα τα παυσίπονα.

Ο δικηγόρος Μοχάμεντ Ότμαν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Είναι παράλογη (η κατηγορία) ότι έκανε λαθρεμπόριο Tramadol. Είχε πάνω της μονάχα 320 χάπια. Ακόμα και το αεροπορικό εισιτήριο στοιχίζει σχεδόν τα διπλά από αυτά τα χάπια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC, Sky News

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις