Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο “τρυφερός” Ομπάμα συναντά τη Μέρκελ [pics, vid]

Ο “τρυφερός” Ομπάμα συναντά τη Μέρκελ [pics, vid]

Στις 16.15 ακριβώς έφτασε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Καγκελαρία προκειμένου να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο είναι ο δεύτερος, μετά την Αθήνα και τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός της περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα και η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της σε αυτή την συνάντηση αφού αναμένεται να θέσει ο αμερικανός Πρόεδρος το θέμα του ελληνικού χρέους. Η Άνγκελα Μέρκελ βγήκε να προϋπαντήσει τον καλό της φίλο Μπαράκ Ομπάμα σε μια συνάντηση που πολλοι χαρακτηρίζουν ιστορική αφού αναμένεται να της παραδώσει συμβολικά την σημαία των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμου. Το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από καλό αφού ο Ομπάμα ήταν ιδιαίτερα τρυφερός απέναντι στην Μέρκελ.

Την επομένη της ομιλίας του στην Αθήνα που θεωρήθηκε πολιτική παρακαταθήκη και περιέλαβε το εγκώμιο της δημοκρατίας και τη διατύπωση του αιτήματος για μία δικαιότερη παγκοσμιοποίηση, ο αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, στις κοινές αξίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου. Θα επιχειρήσει επίσης να καθησυχάσει τους φόβους για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης μετά την εκλογή Τραμπ με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες την Αγγελα Μέρκελ «πιθανότατα τον κοντινότερο διεθνή του εταίρο». Επειτα από ένα κατ΄ιδίαν δείπνο χθες το βράδυ, επίσημες συνομιλίες και η τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένες για τη σημερινή ημέρα στο Βερολίνο.
Οι ανησυχίες μετά τη νίκη Τραμπ αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες στο Βερολίνο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά στη ρητορική του διαδόχου του σε κοινό του άρθρο με την Αγγελα Μέρκελ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wirtschafts Woche και δόθηκε από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.
Οι δύο ηγέτες υπερασπίζονται εκεί τον διατλαντικό δεσμό και το ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ρέπει προς τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό.
«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση», τονίζουν «είμαστε περισσότερο ισχυροί όταν εργαζόμαστε μαζί», γράφουν.

Η ΑΦΙΞΗ ΟΜΠΑΜΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε