Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Σε κορυφαίο μεσολαβητή στο Ουκρανικό αναδεικνύεται το Ισραήλ

Σε κορυφαίο μεσολαβητή στο Ουκρανικό αναδεικνύεται το Ισραήλ

Δυο πολύ σημαντικά τηλεφωνήματα είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ειδικά ο τελευταίος ο Ναφτάλι Μπένετ, έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο αναλαμβάνοντας ρόλο κορυφαίου μεσολαβητή καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασε στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Σολτς. Είχε προηγηθεί επαφή του με τον Γάλλο Πρόεδρο και μετάβασή του στην Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν.

«Αυτή την ώρα συναντάται ο καγκελάριος Σολτς με τον πρωθυπουργό Μπένετ στο Βερολίνο, μετά τις συνομιλίες του (τελευταίου) με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε ο κ. Χεμπεστράιτ μέσω Twitter, αναρτώντας φωτογραφία που εικονίζει τους δύο ηγέτες.

Αμέσως μετά με νέα ανάρτηση ο εκπρόωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας ανέφερε: Ο Σολτς συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Κοινός μας στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν. Θα εργαστούμε γι’ αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.

Το πρωί, πριν αναχωρήσει για την Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στην τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπένετ του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν μια πιθανή αναβίωσή της.

Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα ο Μπένετ συνοδευόταν από τον υπουργό Στέγασης Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία. Ο Έλκιν συνόδευε στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι ο Μπένετ του τηλεφώνησε και τον ενημέρωσε για όσα είπε με τον Πούτιν, γράφοντας μάλιστα ότι ο διάλογος συνεχίζεται. 

Ο Ζελένσκι μίλησε και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για θέματα ασφάλειας, οικονομικης υποστήριξης αλλά και συνέχισης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις