Κόσμος

Σε σάλιο και ούρα ο ιός Ζίκα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταδίδεται και από σωματικά υγρά

Το βραζιλιανό κυβερνητικό ινστιτούτο υγείας Fiocruz ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά ενεργό ιό Ζίκα σε δείγματα σάλιου και ούρων και ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, ενώ παράλληλα ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από τον Ζίκα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες, να επιτρέψουν την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και την άμβλωση.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ινστιτούτο Fiokruz εντόπισε τον Ζίκα σε σάλιο και σε ούρα αφού ανέλυσε δείγματα από δύο ασθενείς και χαρτογράφησε μερικώς το γονιδίωμα του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο Πάουλο Γκαντέλια, πρόεδρος του Ιδρύματος Οσβάλντο Κρουζ, όπως είναι επισήμως γνωστό το Fiokruz.

Παράλληλα στη Γενεύη, η Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πολλά από τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε την άμβλωση ούτε το αντισυλληπτικό χάπι και συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί ο Ζίκα.

“Πώς μπορούν να ζητούν απ’ αυτές τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες, χωρίς να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη;” δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί.

Ο ιός Ζίκα πιστεύεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό εγκέφαλο.

Με δεδομένο τον κίνδυνο αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 2 Φεβρουαρίου “κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία”.

Ο ιός μεταδίδεται με εκθετικό τρόπο στη Λατινική Αμερική μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti, όμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα κρούσμα μετάδοσης στο Τέξας διά της σεξουαλικής οδού.

Μπροστά στην απειλή αυτή, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες.

Όμως ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν δήλωσε πως η προειδοποίηση αυτή δεν έχει καμιά χρησιμότητα στις χώρες που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση σε μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, όπως η αντισύλληψη ή η άμβλωση.

“Η συμβουλή που απευθύνεται στις γυναίκες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη αγνοεί το γεγονός ότι πολλές απ’ αυτές απλούστατα δεν έχουν την εξουσία να αποφασίσουν αν ή πότε θέλουν να μείνουν έγκυες σ’ ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική βία είναι κάτι συνηθισμένο”, υπογράμμισε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος κάλεσε αντίθετα τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών “να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες ποιότητας για την υγεία και την αναπαραγωγή, χωρίς διακρίσεις”.

Αυτό περιλαμβάνει, διευκρινίζει η Υπάτη Αρμοστεία, το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στη μητρική φροντίδα και στην άμβλωση σε ασφαλές περιβάλλον.

“Οι νόμοι και οι πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση σ’ αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε το δικαίωμα στην υγεία να είναι εγγυημένο για όλους”, ζήτησε ο Ζέιντ.

πηγή; ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 10
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS