Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα με 18 νεκρούς

σεισμός Παπούα Νέα Γουινέα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σεισμός ισχύος 6,7 βαθμών έπληξε την ορεινή περιοχή των Νότιων Υψιπέδων στην Παπούα Νέα Γουινέα. Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (07.03.2018).

Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ θεωρείται συνέχεια που κύριου σεισμού που έπληξε την Παπούα Νέα Γουινέα πριν από εννέα μέρες και προκάλεσε πολύ βαρύτερο απολογισμό και εκτεταμένες καταστροφές στη χώρα.

Στο έλεος του Εγκέλαδου η Παπούα Νέα Γουινέα

Ήταν 26 Φεβρουαρίου όταν σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα. Ισοπέδωσε χωριά, προκάλεσε κατολισθήσεις. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο σεισμός της Τετάρτης έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και ήταν η ισχυρότερη δόνηση μέχρι σήμερα στη μετασεισμική ακολουθία.

«Μόλις λάβαμε πληροφορίες ότι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες βράδυ», είπε στο Reuters ο Ουίλιαμ Μπάντο, επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Χέλα. «Φαίνεται ότι (το χωριό) Χάιντς ήταν αυτό που χτυπήθηκε πιο σκληρά. Δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες για θύματα εκεί, αλλά είναι μεγάλο χωριό, με πολλούς κατοίκους», συμπλήρωσε.

Ο σεισμός αφήνει πίσω χάος

Αυτός ο πρώτος απολογισμός των θυμάτων δίνεται στη δημοσιότητα. Οι αρχές και οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών αρωγής και των πρώτων βοηθειών δυσκολεύονται να κινηθούν στις δυσπρόσιτες περιοχές των υψιπέδων για να αποτιμήσουν την έκταση των ζημιών και να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.

Οι κατολισθήσεις, το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι παραμένουν ακόμη αδιάβατοι, οι ρωγμές σε διαδρόμους αποπροσγειώσεων αεροσκαφών και οι βλάβες στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των αρχών να εξακριβώσουν την κατάσταση.

Μοιραί δεν μπορούν να δώσουν ακριβή απολογισμό θυμάτων. Ούτε να προσφέρουν βοήθεια στους 150.000 και πλέον σεισμοπαθείς που εκτιμάται πως τη χρειάζονται άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις