Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σεισμός Ιράν – Ιράκ: Τουλάχιστον 530 οι νεκροί!

σεισμός Ιράν Ιράκ
Φωτογραφία: Reuters

Ισοπεδωτικός και φονικός ο σεισμός που έπληξε το Ιράν και το Ιράκ! Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμος των νεκρών και των τραυματιών. Συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες.

Τουλάχιστον 530 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον φονικότερο σεισμό που σημειώθηκε στο Ιράν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Τις εξελίξεις για το φονικό πέρασμα που έκανε ο σεισμός, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ανυπολόγιστες οι ζημιές και στο Ιράκ…

Το συγκεκριμένο πρακτορείο πρόσθεσε επίσης πως περισσότεροι από 8.000 είναι οι τραυματίες. Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ, η οποία επλήγη την Κυριακή από τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών.

Σεισμός σε Ιράν – Ιράκ: Όλο το χρονικό

Ο σεισμός 7,3 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράκ -Ιράν ισοπέδωσε χωριά και συνοικίες πόλεων σε ορεινά τμήματα της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικό Ιράν). Την ώρα του σεισμού, πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών, κοιμούνταν. Οι περισσότεροι, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η δόνηση έπληξε 14 επαρχίες του Ιράν.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Όλα αυτά ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν συνεχώς νέα βίντεο από τη στιγμή του σεισμού. Βίντεο από κάμερες ασφαλείας. Ένα από αυτά δείχνει έναν τεράστιο βράχο που αποκολλήθηκε, να “τρέχει” με μανία σε δρόμο.

Χωρίς ελπίδα

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό. «Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην επαρχία Κερμανσάχ τελείωσαν», δήλωσε ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα, πλάνα που μετέδωσαν ιρανικά τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραφαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια σε πολλά χωριά.

Όμως οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι άνθρωποι ζωντανοί πλέον εκμηδενίστηκαν.

Αβοήθητοι στο κρύο

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, χιλιάδες άνθρωποι περνούν τη νύχτα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές. Πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν μια δεύτερη νύχτα έξω, παρά το κρύο, λόγω του φόβου ότι θα εκδηλωθεί κι άλλος ισχυρός σεισμός. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 193 μετασεισμοί.

Μια νεαρή γυναίκα που έμεινε άστεγη στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Εκεί έχουν καταγραφεί 280 νεκροί. Η νεαρή γυναίκα είπε πως η οικογένειά της είναι εκτεθειμένη στο κρύο διότι δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές.

σεισμός Ιράν Ιράκ

«Είναι μια πολύ κρύα νύχτα (…). Χρειαζόμαστε βοήθεια. Οι αρχές πρέπει να στείλουν βοήθεια πιο γρήγορα», τόνισε.

Αστυνομικοί, μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης και παραστρατιωτικοί Μπασίτζι στάλθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί θα επισκεφθεί την περιοχή αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι αρχές έχουν κηρύξει την Τρίτη ημέρα εθνικού πένθους.

σεισμός Ιράν Ιράκ σεισμός Ιράν Ιράκ σεισμός Ιράν Ιράκ σεισμός Ιράν Ιράκ

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Συρία και ο ΟΗΕ εξέφρασαν συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και στον λαό του Ιράν για τα θύματα του σεισμού. Το Βερολίνο και τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια αν υπάρχει ανάγκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις