Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σεισμός Μεξικό: Εικόνες βιβλικής καταστροφής – Εκατόμβη νεκρών [pics, vids]

Μεξικό

Συγκλονίζουν οι εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά τον ισχυρό σεισμό 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό. Τουλάχιστον 248 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό.

Από τον ισχυρό σεισμό 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό προκλήθηκαν εκρήξεις, κατάρρευση κτιρίων, με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, βρίσκονται και τουλάχιστον 21 παιδιά.

Ο ισχυρός σεισμός χτύπησε το Μεξικό λίγες ώρες μόνο μετά τη διεξαγωγή ασκήσεων έκτακτης ανάγκης. Με αφορμή την επέτειο του καταστροφικού σεισμού που είχε σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στο Μεξικό το 1985.

Μεξικό

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στην πόλη Raboso, περίπου 76 μίλια νοτιοανατολικά της πόλης του Μεξικό. Είχε, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), βάθος 32 μιλίων. Στις τρομακτικές εικόνες από την πρωτεύουσα της χώρας φαίνονται συντίμμια διασκορπισμένα στους δρόμους.

Εκατοντάδες έντρομοι κάτοικοι φαίνονται να βγαίνουν στους δρόμους για να ξεφύγουν από τον καταστροφικό σεισμό. “Φοβάμαι τόσο πολύ. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Είναι ο ίδιος εφιάλτης όπως το 1985”, δήλωσε η 52χρονη Georgina Sanchez.

Ο μεγάλος σεισμός έρχεται λίγες μέρες μετά τον σεισμό 8,1 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα με τουλάχιστον 98 νεκρούς. “Ο Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους στην πόλη του Μεξικό. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς”, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Εξέφρασε τη λύπη του για τους νεκρούς και τις καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό του Μεξικό και ευχύθηκε περαστικά στους τραυματίες.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πόλη του Μεξικό, ελευθερώνοντας πόρους από τα ταμεία έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Enrique Pena Nieto διέταξε όλα τα νοσοκομεία να ανοίξουν και να περιθάλψουν τους τραυματίες από τον μεγάλο σεισμό.

Από αργά την Τρίτη το 40% της πόλης του Μεξικό και το 60% της πολιτείας Morelos δεν έχουν ρεύμα. Ο πρόεδρος Pena Nieto ανέφερε επίσης ότι 20 παιδιά και δύο ενήλικες πέθαναν σε σχολείο που κατέρρευσε στην πρωτεύουσα. Δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνονται στον απολογισμό των 149 νεκρών στη χώρα.

Ο Piena Nieto επισκέφθηκε το σχολείο και δήλωσε πως 30 παιδιά και 8 ενήλικες αγνοούνται. Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους, προσπαθώντας να ακούσουν ήχους κάτω από τα ερείπια. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη χώρα, ο Pena Nieto προέτρεψε τον λαό να παραμείνει ήρεμος και πως προτεραιότητα των αρχών είναι όσοι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια.

“Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι και να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεξικό

https://www.youtube.com/watch?v=YstmdFPJkak

Οι υποψηφιότητες για τα Latin Grammy Awards ακυρώθηκαν μετά τον σεισμό και τις συνέπεις από τους τυφώνες Harvey και Ίρμα. Ο πρόεδρος του Latin Recording Academy Gabriel Abaroa Jr δήλωσε πως η καθυστέρηση έρχεται λόγω των τρομερών και τραγικών φυσικών καταστροφών.

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία. Η τελετή των βραβείων Latin Grammy είχε προγραμματιστεί για τις 16 Νοεμβρίου στο MGM Grand Garden Arena στο Λας Βέγκας.

Μεξικό

Κατάρρευση κτρίου

Μεξικό

Σεισμός Μεξικό: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Εκατοντάδες μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά ψάχνουν στα συντρίμμια με αξίνες, φτυάρια και τα γυμνά τους χέρια.

«Η γυναίκα μου είναι εκεί μέσα. Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω μαζί της. Δεν απαντάει. Τώρα μας λένε να κλείσουμε τα κινητά επειδή έχει διαρροή αερίου», είπε ο Χουάν Χεσούς Γκαρσία, 33 χρονών, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά του.

https://www.youtube.com/watch?v=wTkGNbzGEMg

Στο Twitter πολίτες ζητούσαν πληροφορίες για συγγενείς τους, ανάμεσά τους τον 8χρονο Αλέξις, που ήταν στο σχολείο του όταν έγινε ο σεισμός.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media καταγράφουν τη σφοδρότητα του σεισμού: καταρρεύσεις κτιρίων, μια ισχυρή έκρηξη μέσα σε ένα κτίριο.

«Είμαι συγκλονισμένη, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω, είναι ο ίδιος εφιάλτης όπως το 1985», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χεορχίνα Σάντσες, 52 χρονών, σε μια πλατεία της πρωτεύουσας.

Η στιγμή του σεισμού

Λίγο πιο κάτω, μέλη σωστικών συνεργείων κραύγαζαν «μην καπνίζετε! Μην καπνίζετε!» καθώς υπήρχαν σε πολλά σημεία διαρροές αερίου.

Σεισμός Μεξικό

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις