Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός στη Συρία: Η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να ασκήσει πίεση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Σεισμός στη Συρία: Η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να ασκήσει πίεση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να πιέσει τη Συρία ώστε η χώρα να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα των σεισμών, χωρίς να προσθέτει περισσότερα εμπόδια, καθώς οι νεκροί μόνο ξεπερνούν τους 1.700.

Ειδικότερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, απευθύνθηκε στη Ρωσία να μεσολαβήσει και να πιέσει τη Συρία για την παροχή βοήθειας μετά τους σεισμούς. «Όλοι οι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα πρέπει να ασκήσουν την πίεσή τους στο συριακό καθεστώς για να διασφαλίσουν ότι μπορεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα», δήλωσε η Μπέρμποκ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον Αρμένιο ομόλογό της, Αραράτ Μιρζογιάν, η Αναλένα Μπέρμποκ πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό τα όπλα να παραμερίζονται και όλες οι προσπάθειες στην περιοχή να επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην ανάρρωση και προστασία των θυμάτων», καθώς κάθε λεπτό μετράει.

Με τον επιβεβαιωμένο προσωρινό απολογισμό των νεκρών στη Συρία να ξεπερνά τους 1.700, τα σωστικά συνεργεία από τις παγωμένες γραμμές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, που διαρκεί 12 χρόνια, αναφέρουν ότι εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι πιθανότατα παραμένουν κάτω από ερείπια.

Η Αντελχάιντ Μάρσανγκ, μια ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε σήμερα ότι η Συρία χρειάζεται τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον σεισμό, ο οποίος ήταν «μια κρίση πάνω από πολλαπλές κρίσεις».

Η βοήθεια στη Συρία, με την οποία η Γερμανία δεν έχει επίσημες σχέσεις, αποστέλλεται μέσω διεθνών ΜΚΟ, την ώρα που η Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι θα παρασχεθεί επιπλέον 1 εκατ. ευρώ στον όμιλο βοήθειας Malteser International και ότι το Βερολίνο εργάζεται για να διαθέσει περισσότερα χρήματα σε άλλες διεθνείς ΜΚΟ της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπήρξε βασικός υποστηρικτής της πολιτικής και ένοπλης αντιπολίτευσης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ενώ η Ρωσία είναι βασικός σύμμαχος του Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις