Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός στην Αλβανία: Ανέσυραν 25χρονο ζωντανό μετά από 19 ώρες στα χαλάσματα!

Σεισμός στην Αλβανία: Ανέσυραν 25χρονο ζωντανό μετά από 19 ώρες στα χαλάσματα!
Φωτογραφία Reuters

Αδιάκοπα συνεχίζονται οι έρευνες στα κτίρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό στην Αλβανία.
Διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους τα σωστικά συνεργεία.
25χρονος άντεξε 19 ώρες κάτω από τα ερείπια.
Ξεπέρασαν τους 24 οι νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αστέγων.
Ο σεισμός της Τρίτης ήταν ο ισχυρότερος από το 1979!

Ο ισχυρότερος σεισμός που σημειώθηκε στην Αλβανία εδώ και 40 χρόνια (από το 1979) άφησε πίσω του περισσότερους από 24 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και άγνωστο, ακόμα, αριθμό αστέγων.

Click4more: Κραυγές αγωνίας στα συντρίμμια για τους εγκλωβισμένους – 22 οι νεκροί από το σεισμό, ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός αναφέρει πως ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους. Υπάρχουν αναφορές, όμως, πως οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει στους 28 και πως η μακάβρια λίστα θα αυξηθεί. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και άγνωστος αριθμός πολιτών έχασε τα σπίτια του από τη μανία του Εγκέλαδου, που ισοπέδωσε το Δυρράχιο και προκάλεσε ζημιές και στην πόλη Θουμάνε.

Μέσα στο πένθος και τη θλίψη, όμως, ήρθε και μια αχτίδα ελπίδας. Καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αδιάκοπα και διπλασιάζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια των κτιρίων που έριξε ο σεισμός, ένας 25χρονος κατάφερε να συγκινήσει τους πάντες.

Ο νεαρός άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια του κτιρίου στο Δυρράχιο όπου είχε εγκλωβιστεί μετά από 19 ολόκληρες ώρες!

Καθώς οι επιζώντες αγωνιούν για την τύχη των ανθρώπων τους που έχουν θαφτεί στα ερείπια των κτιρίων, τόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα όσο και υπουργοί έχουν ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητα είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σε αντίσκηνα με το φόβο των μετασεισμών

Χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Εκτός από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, οι σεισμόπληκτοι έζησαν και άλλες στιγμές πανικού, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.

Πέρασαν τη νύχτα σε αντίσκηνα, στο κρύο και ακόμη δεν ξέρουν τι τους φέρνει η… επόμενη μέρα.

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.

“Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές” είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά”, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.

Στο μεταξύ, οικονομική δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων λεκ για την ανακούφιση και τη στήριξη των σεισμόπληκτων στην πόλη Θούμανε (Thumane) έκανε ο δήμος Τιράνων, αναλαμβάνοντας, παράλληλα και δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε ο ισχυρός σεισμός.

Ο δήμος Τιράνων απέστειλε, επίσης, ομάδες διάσωσης που από χθες εργάζονται για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τιράνων Έριον Βελιάι, για ένδειξη αλληλεγγύης σε όλους εκείνους που βρίσκονται σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Αλβανία. Σημειώνεται πως ένα ευρώ ισούται με 122,65 λεκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις