Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σεισμός στην Αλβανία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – “Θα έχουμε πάνω από 20 νεκρούς”

σεισμός

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης (26.11.2019).

Μιλώντας στο newsi.gr, Έλληνας ομογενής που ζει στην Αλβανία τονίζει πως από τον προηγούμενο σεισμό που έγινε πριν δύο μήνες μέχρι τώρα δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Αναφέρει επίσης πως οι νεκροί είναι πολύ πιθανό ξεπεράσουν τους 20, κάτι που ακούγεται πολύ στην γειτονική χώρα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε

“Υπάρχει μια κατάσταση πανικού αυτή τη στιγμή. Οι δυνάμεις εδώ δεν είναι και τόσο έμπειρες για την διάσωση των εγκλωβισμένων και γι αυτό αναμένουμε βοήθεια από την Ελλάδα. Πριν λίγο έκανε και μια ανακοίνωση η υπουργός στην οποία αναφέρει ότι είναι 7 οι καταγεγραμμένοι νεκροί εκ των οποίων είναι και οι 7 Αλβανοί και πάνω από 100 οι τραυματίες.

Πριν δυο μήνες είχε ξαναγίνει σεισμός εδώ, κανονικά οι αλβανικές αρχές έπρεπε να έχουν λάβει τα μέτρα τους διότι τα κτήρια εδώ δεν είναι και σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, όλο αυτό ήταν αναμενόμενο που έγινε και πάλι καλά που δεν πέσανε και περισσότερα κτήρια. Οι πιο πολλές καταστροφές είναι στο Δυρράχιο. Πολλοί λένε ότι οι νεκροί θα φτάσουν πάνω από 20 και οι τραυματίες είναι σίγουρα περισσότεροι από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί καθώς υπάρχουν πολλά χωριά που δεν έχουν επικοινωνία με το κεντρικό σύστημα”.

“Από τις 4 είμαστε στον δρόμο”

“Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο. Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα” δήλωσε στο ΑΠΕ, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα “κουνήθηκε” αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

click4more Η στιγμή της διάσωσης παιδιού από τα συντρίμμια

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος “χτύπησε” πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις