Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Αραιώνουν πλέον οι διασώσεις ζωντανών – «100.000 άνθρωποι είναι ακόμα στα συντρίμμια»

Σεισμός στην Τουρκία: Αραιώνουν πλέον οι διασώσεις ζωντανών – «100.000 άνθρωποι είναι ακόμα στα συντρίμμια»

Οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους στην Τουρκία, προκειμένου να βρουν τους αγνοούμενους στα συντρίμμια του σεισμού, όχι όμως με την ίδια ένταση όπως τις πρώτες μέρες.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής αυξάνουν τώρα τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 43.000 ανθρώπους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο τούρκος καθηγητής Oβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν υποστηρίζει πως 150.000 άνθρωποι βγήκαν μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια είτε νεκροί είτε ως τραυματίες. 

Ωστόσο τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι. Κάποιοι από αυτούς και σήμερα είναι ζωντανοί! Περίπου το 0,1% ή το 0.2%. Αυτό είναι σημαντικό! Από την Μαλάτεια μέχρι και το Χατάι, έστω και για μια ζωή δεν πρέπει να απομακρύνεις τα μπάζα.

Συνεχίζονται τα «θαύματα»

Κι άλλοι άνθρωποι πάντως ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια στην Τουρκία χθες, Πέμπτη, αλλά αυτές οι διασώσεις γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες.

Διασώστες ανέσυραν αργά το βράδυ της Πέμπτης ζωντανό ένα 12χρονο αγόρι από τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, 260 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η επιμονή αυτή επιβραβεύτηκε με τη διάσωση του 12χρονου Οσμάν Χαλέμπιγε, του αγοριού που διασώθηκε στη συνοικία Εκιντζί και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα είχε ανασυρθεί ζωντανή από τα ερείπια η 29χρονη Νεσλιχάν Κιλίτς, 258 ώρες από τους δύο σεισμούς που σκόρπισαν τον όλεθρο στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο σύζυγος της Κιλίτς και τα δύο παιδιά της εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Δόξα τω Θεώ, η αδερφή μου επέζησε. Λένε ότι διατηρούσε τις αισθήσεις της, αλλά δεν καταφέραμε να τη δούμε ακόμα», δήλωσε ο Γιουσούφ Γιαλτζινόζ.

Ο γιατρός Μοχάμεντ Σεμίχ Γκεντίκ που εξέτασε την 29χρονη είπε ότι η κοπέλα ψέλλισε το όνομά της και ζητούσε να μάθει ην τύχη συγγενικών της προσώπων. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κατάστασή της είναι σταθερή.

Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια στην Τουρκία χθες, Πέμπτη, αλλά αυτές οι διασώσεις γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες.

Έκκληση για παροχή βοήθειας

Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους 38.044 άνθρωποι στην Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, ενώ στη γειτονική Συρία έχουν καταγραφεί 5.800 θάνατοι, ένας αριθμός που δεν έχει αλλάξει και πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ανακοινώσει αριθμό αγνοούμενων.

Χθες ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 1 δισ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία. Την Τρίτη είχε ζητήσει 400 εκατ. δολάρια για τη Συρία.

Οργή για όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι

Για τις οικογένειες που αναμένουν να απεγκλωβιστούν οι συγγενείς τους, η οργή αυξάνεται για τις κακής ποιότητας κατασκευές και την ανεξέλεγκτη δόμηση που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν χιλιάδες σπίτια και άλλα κτίρια.

«Έχω δύο παιδιά. Κανένα άλλο. Είναι και τα δύο κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε η Σεβίλ Καρααμπντόγλου καθώς μπουλντόζες γκρέμιζαν ό,τι είχε απομείνει από ένα πολυώροφο κτίριο διαμερισμάτων στην Αντάκια, όπου ζούσαν οι δύο κόρες της.

Περίπου 650 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση αυτού του κτιρίου.

«Νοικιάσαμε αυτό το κτίριο επειδή ήταν πολυτελές, ασφαλές. Πώς να γνωρίζω ότι ο εργολάβος το έχτισε έτσι;», διερωτήθηκε η Καρααμπντόγλου.

Περίπου 200 χιλιόμετρα πιο μακριά, περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό νεκροταφείο στην πόλη Παζαρτσίκ για να θάψουν μια τετραμελή οικογένεια που σκοτώθηκε στο ίδιο κτίριο.

Συρία

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχει φτάνουν τους 1.414, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τελικό απολογισμό.

Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, με τους διασώστες να επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες.

Μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του 12ετούς πολέμου και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες τώρα δεν θα μολυνθούν από κάποια ασθένεια.

Η παροχή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία καθίσταται δύσκολη λόγω των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καθώς βοήθεια φτάνει σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε την Τετάρτη ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν τον σεισμό.

Μέχρι στιγμής 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν περάσει από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Πολλοί επιζώντες έχουν εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές, αλλά κάποιοι έχουν επιλέξει να μείνουν, παρά τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης.

«Περνάμε τις ημέρες μας τρώγοντας ψωμί, σούπα και γεύματα από τη βοήθεια που στέλνουν οι πολίτες. Δεν έχουμε ζωή πια. Φοβόμαστε», δήλωσε ο Μουσταφά Ακάν από την Αντιγιαμάν, ο οποίος κοιμάται στον δρόμο και ζεσταίνεται καίγοντας ξύλα σε έναν κουβά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις