Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Η εξομολόγηση του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διάσωσης στο Χατάι – «Πιστεύουμε στα θαύματα»

Σεισμός στην Τουρκία: Η εξομολόγηση του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διάσωσης στο Χατάι – «Πιστεύουμε στα θαύματα»

Ο σεισμός στην Τουρκία άφησε πίσω του βιβλικές καταστροφές, μια πραγματική εκατόμβη νεκρών, ατέλειωτο αριθμό τραυματιών και εγκλωβισμένων μέσα στα ερείπια. Η Ελλάδα έσπευσε να στείλει αμέσως βοήθεια στην Τουρκία και διασωστικές ομάδες, που παλεύουν με τον χρόνο και τα συντρίμμια για να σώσουν ζωές.

Ο Μιλτιάδης Μπενάκης, επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης) που βρίσκεται ήδη στο Χατάι της Τουρκίας από χθες (10.2.2023) έκανε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στο newsit.gr για την εικόνα που αντίκρισε η ομάδα στην πόλη, που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό.

Ο Μιλτιάδης Μπενάκης μίλησε για τις συγκλονιστικές εικόνες που έχουν δει ως τώρα οι Έλληνες διασώστες, για την τεράστια αγάπη που τους έδειξαν οι Τούρκοι πολίτες και την αγωνία να σώσουν ανθρώπους από τα ερείπια που άφησε πίσω του οι σεισμός.

«Οι ελπίδες λιγοστεύουν»

«Έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν μηχανήματα στο Χατάι, όπου βρισκόμαστε, οπότε οι ελπίδες για επιζώντες στην συγκεκριμένη περιοχή λιγοστεύουν. Εμείς θα μεταβούμε τώρα στην πόλη Ισκεντερούν. Εκεί έχουν 2-3 σημεία στα οποία πιστεύουν ότι υπάρχουν στη ζωή άνθρωποι σε κάποια οικοδομήματα. Θα πετάξουμε το drone και θα επιχειρήσουν τα σκυλιά», είπε ο Μιλτιάδης Μπενάκης.

Ο επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ μίλησε για τον ατέλειωτο κόπο της ελληνικής ομάδας που εύχεται να σώσει ζωές.

«Όλο το βράδυ δουλεύαμε, έχουμε κοιμηθεί λιγότερο από μια ώρα. Εντοπίστηκαν άνθρωποι νεκροί και βοηθήσαμε στους απεγκλωβισμούς τους. Σε γειτονιά κοντά σε μας, διασώστες εντόπισαν μία κοπέλα ζωντανή με τον πατέρα της. Όταν ακούμε τέτοια νέα παρακαλάμε να τύχει και σε εμάς. Δυστυχώς όμως χθες το βράδυ εντοπίσαμε μία οικογένεια με επτά μέλη, γονείς και παιδιά, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί κάτω από τα συντρίμμια μίας τριορωφης πολυκατοικίας και τους ανασύραμε έναν έναν».

«Επικρατεί πανικός, απόγνωση, χάος»

Ο Μιλτιάδης Μπενάκης αποτύπωσε την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί μετά τον σεισμό στην πόλη της Τουρκίας.

«Όσο κι αν θες να το διαχειριστείς αυτό που συνέβη είναι δύσκολο. Επικρατεί πανικός, απόγνωση, άνθρωποι μέσα σε ένα βράδυ έχασαν τα πάντα, τις οικογένειές τους, τις περιουσίες τους. Πολλά οχήματα έχουν μείνει ακίνητα σε πολλά σημεία που εμποδίζουν. Έχουν κλείσει τα πρατήρια υγρών καυσίμων και δε μπορούσαν να ανεφοδιαστούν. Χθες γίνονταν μια πολύ μεγάλη και άσκοπη μετακίνηση από ανθρώπους που έφταναν με τα αμάξια τους για να φέρουν μία κουβέρτα, μπουφάν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Αυτό ήταν άσκοπο γιατί επικράτησε μποτιλιάρισμα σε όλο το δίκτυο.

Όπου γυρίζουμε το κεφάλι βλέπουμε γκρεμισμένα κτίρια. καταστροφές, είναι μία πόλη βομβαρδισμένη. Ένα χάος, ένα μεγάλο χάος.

Ακόμα πιστεύουμε και ελπίζουμε στα θαύματα για ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι το κίνητρο του κάθε διασώστη. Όταν έχουν περάσει τόσο πολλές ώρες η πραγματικότητα είναι διαφορετική και για να επιτευχθεί η διάσωση πρέπει να είσαι από τις πρώτες στιγμές στο σημείο. Εκεί είναι ο “πόλεμος” που γίνεται για να κερδίσουμε ανθρώπινες ζωές. Μετά, όταν περνούν οι ώρες, είναι πολύ δύσκολα. Ωστόσο, ποτέ δε χάνουμε τις ελπίδες μας», είπε ο επικφαλής της ομάδας διάσωσης.

«Μας αγκαλιάζουν, νιώθουν την συμπαράσταση»

Ο Μιλτιάδης Μπενάκης αναφέρθηκε και στην αγάπη που παίρνει η ελληνική ομάδα από τον κόσμο στην Τουρκία.

«Οι άνθρωποι εδώ έρχονται και μας αγκαλιάζουν, νιώθουν τη συμπαράσταση, νιώθουν ότι είμαστε ένα με εκείνους. Τα συναισθήματα είναι έντονα, αν και δε πρέπει να μας επηρεάζουν, καθώς πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στον εντοπισμό, να επικρατεί ησυχία μήπως ακούσουμε φωνές κάτω από τα συντρίμμια. Προσπαθούμε να λειτουργούμε σαν “ρομπότ” για να μένουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε, όμως είναι δύσκολα τα πράγματα».

«Οι σειρήνες είναι καλά νέα»

Ο επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ έκανε αναφορά και στον τρόπο δουλειάς της ομάδας, αλλά και στις σειρήνες που ακούγονται και φέρνουν καλά νέα.

«Μόλις υπάρχει κάποια ένδειξη για ζωή, αμέσως 15 – 20 διασώστες που βρίσκονται στα σημεία, ξεκινούν να σκάβουν στα μπάζα για να δημιουργήσουμε τούνελ και να καταφέρουμε να μπούμε όσο γίνεται πιο μέσα. Είναι μια ακραία κατάσταση, ακολουθούμε όμως πίστα το πρωτόκολλο της διάσωσης.

Αυτή τη στιγμή περνάνε δίπλα μας οχήματα διάσωσης με σειρήνες, αυτό είναι καλό γιατί σημαίνει ότι έχουν ενδείξεις για ανθρώπινη ζωή κάτω από χαλάσματα. Όταν συμβαίνει αυτό χαιρόμαστε και μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο».

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις