Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεχειλίζει η οργή – «Όλα τα παιδιά είναι νεκρά, έχετε το αίμα πάνω σας»

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεχειλίζει η οργή – «Όλα τα παιδιά είναι νεκρά, έχετε το αίμα πάνω σας»

Δεν σταματούν τα θαύματα στην Τουρκία, καθώς δέκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό άνθρωποι συνεχίζουν να βγαίνουν ζωντανοί μέσα από τα ερείπια. Ωστόσο, ο απολογισμός είναι τραγικός: Πάνω από 42.000 έχουν χάσει τη ζωή τους σε Τουρκία και Συρία, ενώ χιλιάδες παραμένουν στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Τουρκίας είναι απελπιστική. Μία νοσοκόμα από το Αντιγιαμάν εξέφρασε αυτό που βρίσκεται στα χείλη των περισσότερων: Σε απευθείας σύνδεση με τουρκικό δίκτυο προκάλεσε τον Ερντογάν, αν τολμά, να πάει στην πόλη της και να αντικρίσει τον όλεθρο, φωνάζοντας «όλα τα παιδιά είναι νεκρά, έχετε το αίμα πάνω σας, ξύπνα Τουρκία».

«Το Αντιγιαμάν το άφησαν μόνο του για 3 μέρες. Περπατούσαμε στους δρόμους και ακούγαμε τις φωνές των ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια. Κλείναμε τα αυτιά μας, γιατί εδώ δεν ήρθε κανένας. Ήρθαν μετά από 3 μέρες. Οι άνθρωποι πάγωσαν από το κρύο. Πέθαναν από το κρύο, την πείνα, πέθαναν κάτω από τα συντρίμμια από το κρύο. Τι να κάνουμε εμείς; Να έρθει εδώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχει τη δύναμη; Ας έρθει εδώ. Δεν υπάρχει κανείς, ούτε ένας ανώτερος αξιωματούχος» σημείωσε η νοσοκόμα.

«Είναι μόνο δικός μας ο πόνος. Γιατί εγκατέλειψαν το Αντιγιαμάν. Μας αφήσατε απροστάτευτους. Εσείς έχετε πάνω σας το αίμα των ανθρώπων που είναι κάτω από αυτές τις κολώνες, κάτω από τα χαλάσματα, τα τσιμέντα. Πού είναι αυτοί που διαχειρίζονται την κρίση; Όλα τα παιδιά είναι νεκρά. Ξύπνα Τουρκία, ξύπνα».

 

Κατέρρευσαν 44.000 κτήρια

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανοχή που έδειξε στους εργολάβους των κτηρίων που κατέρρευσαν.

Ο Ερντογάν παραδέχεται ολιγωρία και σημειώνει πως τα περισσότερα κτήρια που έπεσαν ήταν πριν το 1999. Μόνο το 2% χτίστηκε αργότερα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Ερντογάν παραδέχτηκε πως ο αριθμός των αστέγων θα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο και πως σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση κατέρρευσαν 44.000 κτήρια. Ο ίδιος εξάλλου υποσχέθηκε πως στις αρχές Μαρτίου ξεκινά το χτίσιμο 30.000 κατοικίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις