Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Οι πολυκατοικίες με σύμβολο «Y» θα κατεδαφίζονται – Τι λέει Έλληνας διασώστης

Σεισμός στην Τουρκία: Οι πολυκατοικίες με σύμβολο «Y» θα κατεδαφίζονται – Τι λέει Έλληνας διασώστης

Τραγική είναι η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς αρκετές περιοχές έχουν ισοπεδωθεί από τους δύο μεγάλους σεισμούς των προηγούμενων ημερών. 

Στην επαρχία του Καχραμανμαράς στην Τουρκία τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Τα σπίτια έχουν καταρρεύσει και το μόνο που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός είναι μπάζα. Η απόλυτη καταστροφή. 

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως αυτές τις 11 ημέρες ζουν την καταστροφή του αιώνα. Εκατομμύρια πολίτες δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν, ενώ χιλιάδες είναι οι οικογένειες που αναγκάζονται να μείνουν σε καταυλισμούς ή να περάσουν τη νύχτα στα οχήματά τους.

Όσες πολυκατοικίες πρόκειται να κατεδαφιστούν φέρουν το σύμβολο «Υ». Η αιτία που κρύβεται πίσω από την κατάρρευση των κτιρίων, εντός των οποίων θάφτηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές,  είναι τα ακατάλληλα και κακής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και την ανέγερση των κτιρίων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εκπομπή Live News το τσιμέντο είναι ελαφρύ, σπάει με μεγάλη ευκολία και θρυμματίζεται, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο γιατί τα κτίρια στην Τουρκία δεν άντεξαν την σεισμική δόνηση.

«Όλοι έβγαιναν στις πόρτες και μας χειροκροτούσαν»

Για τις στιγμές που βίωσε στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό, αλλά και για την υποδοχή από τους Τούρκους πολίτες μίλησε ο Ανδρέας Κορίκης, μέλος της ελληνικής ομάδας διάσωσης στην εκπομπή Live News.
Επέστρεψε η ελληνική ομάδα από την πόλη Αντίγιαμαν, και ο κόσμος τους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με χειροκροτήματα. Πολλοί έλεγαν «ευχαριστούμε» και «να ξαναέρθετε».

Όλα τα τουρκικά Μέσα μετέφεραν την  είδηση με συγκινητικό και ένθερμο τρόπο. Ο Ανδρέας Κορίκης, μέλος της ελληνικής ομάδας διάσωσης, δήλωσε πως αυτά που εξέλαβαν από τον κόσμο ήταν ευχαριστίες και πως όπου τους έβλεπαν τους χειροκροτούσαν.

«Όλοι επικρότησαν αυτή την προσπάθεια, ακόμα και η κυβέρνηση. Η επιστροφή μας εξελίχθηκε σε μια εκδήλωση. Το μεγαλύτερο για εμάς ήταν στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία. Εκεί επειδή είχαμε χρόνο, κατεβήκαμε στο κέντρο. Ο απλός κόσμος κατάλαβε πως είμαστε η ομάδα διάσωσης. Όλοι έβγαιναν  στις πόρτες και μας χειροκροτούσαν».

«Σε ένα τετράγωνο, μόνο δύο πολυκατοικίες όρθιες»

Ο κ. Κορίκης αναφέρθηκε  και στις στιγμές που έζησε, λέγοντας πως αυτό που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό του ήταν η διάσωση δύο γυναικών σε διπλανό σημείο από αυτό που επιχειρούσαν ολόκληρο το προηγούμενο το βράδυ.

«Αυτή ήταν μια συνολική προσπάθεια. Οι στιγμές είναι πολλές και καλές και κακές. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η έκταση της καταστροφής. Σε ένα τετράγωνο, μόνο δύο πολυκατοικίες όρθιες. Ο πόνος των ανθρώπων, η απώλεια αλλά αυτό που με τάραξε έμενα ήταν πως δίπλα από εκεί που προσπαθούσαμε όλο το βράδυ, την επόμενη μέρα βγάλαμε δύο γυναίκες ζωντανές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις