Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: «Περιμένουμε άπειρους μετασεισμούς μέχρι και 7 Ρίχτερ» λέει στο newsit.gr o Παπαζάχος

Σεισμός στην Τουρκία: «Περιμένουμε άπειρους μετασεισμούς μέχρι και 7 Ρίχτερ» λέει στο newsit.gr o Παπαζάχος

Στον «χορό» των Ρίχτερ βρίσκονται στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην βόρεια Συρία, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.02.2023). Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή μίλησε στο  newsit.gr ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος. 

Μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ένας νέος ισχυρός σεισμός (7,6 Ρίχτερ) έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία. «Δεν είναι μετασεισμός» ανάφερε ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μιλώντας στο newsit.gr για την δεύτερη σεισμική δόνηση που χτύπησε την ίδια περιοχή. «Το ρήγμα αυτό είναι τεράστιο και υπάρχουν γειτονικά κομμάτια που δεν έχουν σπάσει στους ιστορικούς χρόνους, έχουν σπάσει τον 19ο αιώνα και τώρα σπάει το ένα πίσω απτό άλλο» προσθέτει ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ. 

«Περιμένουμε τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες άπειρους μετασεισμούς, 6, 6.5, 7 Ρίχτερ. Η περιοχή θα είναι σε απίστευτη κατάσταση» δηλώνει στο newsit.gr, εξηγώντας ότι «Είναι ένα ρήγμα που είχε να κάνει τέτοιο μεγάλο σεισμό από τα τέλη του 19ου αιώνα. Διπλανό, πιο βόρειο τμήμα του ρήγματος έχει “σπάσει”. Υπάρχουν κομμάτια που δεν έχουν σπάσει στην Αττάλεια, το συγκεκριμένο ρήγμα συνεχίζει μέχρι την Αρμενία και πιο πέρα. Οπότε μπορεί να σπάσουν και άλλα τμήματα του ρήγματος».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη» σημειώνει επίσης ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Μάλιστα σε ερώτηση του newsit.gr για το αν αυτή η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να μας επηρεάσει, διευκρινίζει ότι «δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο, είναι πάρα πολύ μακριά. Στον κυπριακό χώρο μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις, αλλά σε εμάς όχι».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις