Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: «Πολυάριθμες οι εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης, δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες», είπε ο πρέσβης στην Άγκυρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η άμεση βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό έχουν κάνουν τους πολίτες του γειτονικού μας κράτους να εκφράζουν συνέχεια την ευγνωμοσύνη τους προς τη χώρα μας και όλα αυτά δείχνουν να καλυτερεύουν τις τεταμένες σχέσεις μας.

Αυτό τόνισε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ως τώρα Έλληνες ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

«Υπάρχουν πολυάριθμες εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης από τους Τούρκους πολίτες. Έχουν υπάρξει και επαφές μεταξύ των ηγεσιών μας. Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει σε μήκος χρόνου, θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες. Οπωσδήποτε το κλίμα το γενικότερο δείχνει μια χαλάρωση», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης.

«Έχουμε να κάνουμε μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων, ενδεχομένως μία από τις βαρύτερες που έχουν συμβεί στην περιοχή μας. Μέχρι στιγμής οι επίσημες καταγραφές μιλούν για 8.000 θύματα και έναν τεράστιο αριθμό ατόμων που είναι εκτός κατοικιών τους», τόνισε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.

Ο Χριστόδουλος Λάζαρης αναφέρθηκε στο έργο της πρεσβείας μετά τον σεισμό στην Τουρκία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες.

«Η πρεσβεία μας αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Ασχολούμαστε με την καθημερινή διαχείριση του θέματος αυτού. Απλά να σας πω ότι αυτή τη στιγμή επιβλέπουμε και διευκολύνουμε τις αποστολές τις ελληνικές, τις σωστικές. Έχουμε κάνει και μια δική μας αποστολή, επίσης για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές. Έλληνες θύματα, ή τραυματίες δεν έχουμε. Ήρθαμε σε επαφή με σχεδόν με το σύνολο των Ελλήνων που είναι στην περιοχή».

«Οι Τούρκοι θα αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι που είχαν ποτέ»

Ο Έλληνας πρέσβης μίλησε και για τις σχέσεις των δυο χωρών και τόνισε ότι ίσως ο σεισμός να κάνει αυτή τη φορά τους Τούρκους να καταλάβουν ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι τους. «Κάποια στιγμή ασφαλώς οι Τούρκοι θα αντιληφθούν ότι όχι απλώς δεν είμαστε εχθροί τους, αλλά είμαστε και πιθανότατα οι καλύτεροι φίλοι που θα μπορούσαν να είχαν ποτέ. Ελπίζω να έρθει κάποια στιγμή ο χρόνος να το καταλάβουν Αν σε αυτό συμβάλλει και η τηλεόραση, γιατί όχι; Κάθε μέσο είναι καλό για τον σκοπό αυτό».

Πρέσβης στη Δαμασκό: «Οι αριθμοί ξεπερνούν όλες τις βιβλικές καταστροφές στην Ελλάδα»

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο Έλληνας πρέσβης στη Δαμασκό, Νικόλας Πρωτονοτάριος, ο οποίος τόνισε ότι ο σεισμός στη Συρία προκάλεσε βιβλική καταστροφή.

«Αυτοί οι αριθμοί νεκρών και τραυματιών ξεπερνούν όλες τις βιβλικές καταστροφές στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια, για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους. Οι νεκροί όπως καταλαβαίνετε είναι σε ασύλληπτα νούμερα για τα ελληνικά δεδομένα. Σήμερα είναι πάνω από 2.000 στη Συρία, δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για την περιοχή που είναι στον έλεγχο των ανταρτώ.», υπογράμμισε ο Νικόλας Πρωτονοτάριος.

Ο Έλληνας πρέσβης έκανε αναφορά και στην βοήθεια που έχει έρθει ως τώρα στη Συρία:

«Αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα δραστηριοποιούνται κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι θυμίζω προσπαθούμε να συντονιστούμε για να δούμε πώς θα έρθουμε εδώ. Ξέρω ότι η συριακή πρεσβεία έχει ανοίξει λογαριασμό για όσους θέλουν να συμβάλλουν.

Δραστηριοποιούνται εδώ φυσικά από καιρό τα Ηνωμένα Έθνη, η Ερυθρά Ημισέληνος, οι οποίες συντονίζονται και λαμβάνουν οδηγίες χρηματοδότησης. Έχουν αποστείλει σωστικά συνεργεία, πάρα πολλές χώρες, εκτός βέβαια από την Ευρώπη και από τις δυτικές χώρες στη Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα. Αυτές είναι οι χώρες που έχουμε στείλει άμεσα με αεροπλάνα βοήθεια, είναι 6 – 7 χώρες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η αστυνομία της Τουρκίας εισέβαλε και «έκλεισε» το αντιπολιτευόμενο κανάλι Halk TV - Διορίστηκε κρατικός επίτροπος στη διοίκησή του
Υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τον πρόεδρο του κόμματος (CHP), και τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη ελευθερίας Τύπου στην Τουρκία
halktv
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.