Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σεΐχης Νιμρ αλ – Νιμρ: Η εκτέλεσή του “μήνυμα” της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά, με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να είναι πλέον στο επίκεντρο. Αιτία η εκτέλεση του σιίτη ιμάμη Μπακίρ αλ Νιμρ, ενός από τους πλέον φανατικούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των σιιτών στη Σαουδική Αραβία, όπου η πλειοψηφία είναι σουνίτες.

Ο θάνατός του προκαλεί ανάφλεξη γιατί φέρνει ξανά στο προσκήνιο το μίσος ανάμεσα στους σιίτες (μειοψηφία στη Σαουδική Αραβία, που ζουν κυρίως στην περιοχή με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο) και τους σουνίτες, που είναι η πλειοψηφία στη Σαουδική Αραβία. Με την εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ, ο κληρικός έγινε σύμβολο των παραπόνων των σιιτών.

Το Ιράν εδώ και χρόνια κατηγορείται πως είχε καταφύγιο εξτρεμιστών σιιτών. Και δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν αλλά και στο εσωτερικό της, σύμφωνα με τον Σκοτ Λούκας, Ιρανό αναλυτή και καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία.

Ο σεΐχης Νιμρ αλ Νιμρ γεννήθηκε το 1959. Καταγόταν από την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, όπου μένουν κυρίως οι σιΐτες, οι οποίοι είναι η μειοψηφία στη χώρα. Αφού σπούδασε 10 χρόνια στην Τεχεράνη, συνέχισε στις σπουδές του στη Δαμασκό της Συρίας. Εκεί συναναστράφηκε επιστήμονες και κληρικούς των σιιτών και αποφάσισε να γίνει κληρικός. Προερχόταν άλλωστε από θρησκευόμενη οικογένεια, με πολλούς κληρικούς και ιεροκήρυκες.

Έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα του αντικαθεστωτικού κινήματος στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους νέους της χώρας και ανάμεσα στις προτάσεις του, που θεωρήθηκαν πρωτοφανείς για τη χώρα, ήταν η προκήρυξη εκλογών. Το 2006 συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από άνδρες της μυστικής αστυνομίας. Τρία χρόνια αργότερα, το 2009, διαμαρτυρήθηκε έντονα και δημόσια για την καταπίεση των σιιτών στην ανατολική χώρα και πρότεινε την απόσχιση της ανατολικής επαρχίας. Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αντέδρασε συλλαμβάνοντας τον σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ και άλλα 35 άτομα.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του 2011-2012, κάλεσε τους διαδηλωτές να αντισταθούν στις σφαίρες της αστυνομίας με τη “φωνή του λαού” και όχι με τη βία. Τον Ιούλιο του 2012, ο αλ Νιμρ δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι και τον συνέλαβε, σε μια επιχείρηση που η σαουδαραβική αστυνομία περιέγραψε ως “ανταλλαγή πυροβολισμών”. Σε επεισόδια που ακολούθησαν για τη σύλληψή του, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας δυο άνδρες. Ο ιμάμης ξεκίνησε απεργία πείνας ενώ σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του που τον είχαν επισκεφτεί στη φυλακή, ήταν καταβεβλημένος από τα βασανιστήρια και χωρίς δόντια.

Στις 15 Οκτωβρίου του 2014 καταδικάστηκε σε θάνατο κατηγορούμενος γιατί “αναζητούσε ξένη ανάμιξη” στη Σαουδική Αραβία, για ανυπακοή στην κυβέρνηση και για χρήση όπλων κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια μέρα, συνελήφθη και ο αδερφός του Μοχαμεντ αλ Νιμρ, γιατί tweet-αρε πως ο σεΐχης καταδικάστηκε σε θάνατο. Η εκτέλεσή του, στις 2 Ιανουαρίου του 2016, έβαλε νέα φωτιά στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να διακόπτει τις σχέσεις της με το Ιράν μετά την εισβολή στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη.

Είναι η χειρότερη κρίση στις σχέσεις του Ριάντ με την Τεχεράνη εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας πως θα αντιμετωπίσουν την εκδίκηση του Θεού για τις πράξεις τους.

Πηγές: Bloomberg, Wikipedia

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε