Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Σερβία: 3,5 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Σερβία: 3,5 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου
photo Reuters

Δύσκολη αλλά σταθερή είναι η κατάσταση στη Σερβία αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού καθώς τα κρούσματα παραμένουν ψηλά αλλά οι θάνατοι έχουν μειωθεί.

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 2.142 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ κατέληξαν 29 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 5.554 ασθενείς εκ των οποίων οι 189 είναι διασωληνωμένοι.

Πριν από ένα μήνα περίπου ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της χώρας ξεπερνούσε τους 10.000. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες ενδέχεται να σημειωθεί μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων ως συνέπεια της χαλαρότητας που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού, που ξεκίνησε στις 24 Δεκεμβρίου του 2020, συνεχίζεται κανονικά, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, δίδοντας προτεραιότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές και στους τροφίμους γηροκομείων. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι.

Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα φτάσουν στη χώρα περίπου δύο εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό και 1,5 εκατ. τον Φεβρουάριο.

Η κ. Μπρνάμπιτς εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ικανοποιητικός αριθμός πολιτών ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες γενικής ανοσίας. Για τον εμβολιασμό στη Σερβία χρησιμοποιούνται σήμερα τα εμβόλια Pfizer-BioNtech και Sputnik-V, ενώ αναμένεται σύντομα να φτάσουν και τα κινέζικα της Sinopharm. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει ώστε η Σερβία να αποκτήσει σε χαμηλότερη τιμή το εμβόλιο της Sinopharm το οποίο είναι και το ακριβότερο στην παγκόσμια αγορά.

Ο Βούτσιτς θα εμβολιαστεί, όπως ανακοινώθηκε, με το κινέζικο εμβόλιο ενώ η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς έκανε ήδη το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς το ρωσικό Sputnik V.

Στη Σερβία άνοιξε από εχθές η ηλεκτρονική σελίδα στην οποία οι πολίτες καταθέτουν αίτηση εμβολιασμού επιλέγοντας το εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι κατέθεσαν τη σχετική αίτηση περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις