Κόσμος

Σερβία: 600.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα – Εξετάζεται η παραγωγή του εμβολίου Sputnik

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Σερβία παρέλαβε από την Κίνα και τη Ρωσία δύο νέες μεγάλες παρτίδες εμβολίων τα οποία άρχισαν ήδη να χορηγούνται στους πολίτες.

Από την κινεζική εταιρία Sinopharm έφτασαν 500.000 δόσεις ενώ από τη Ρωσία, 50.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik-V. Σε δεκαπέντε ημέρες αναμένονται άλλες 50.000 δόσεις του Sputnik-V και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα παραληφθούν 88.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech και 125.000 δόσεις του AstraZenecca στη Σερβία.

Σήμερα έφτασε στο Βελιγράδι επιτροπή ειδικών του ρωσικού ινστιτούτου Gamaleya για να εξετάσει τις δυνατότητες παραγωγής στη Σερβία του εμβολίου Sputnik-V. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η συνεργασία αυτή θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση, που θα αρχίσει να υλοποιείται σε δύο-τρεις μήνες, προβλέπει την εμφιάλωση του εμβολίου στη Σερβία με την πρώτη ύλη που θα φτάνει από τη Ρωσία, ενώ, μέχρι το τέλος του 2021 θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες στο ινστιτούτο “Τόρλακ” του Βελιγραδίου για την εξ ολοκλήρου παραγωγή του.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπράμπιτς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Σερβία μέχρι το τέλος του έτους θα είναι σε θέση να παράγει τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων Sputnik-V που όχι μόνο θα καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας αλλά θα μπορεί και να εξάγει εμβόλια. Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους για την αγορά και του εμβολίου Sputnik-light το οποίο θα χορηγείται μόνο σε μία δόση.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν περίπου 600.000 πολίτες εκ των οποίων περισσότεροι από 50.000 έκαναν και τη δεύτερη δόση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ