Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Σερβία: Διέλυσε τη Βουλή ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 17 Δεκεμβρίου

Σερβία: Διέλυσε τη Βουλή ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 17 Δεκεμβρίου

Στη Σερβία ξέσπασε πολιτική κρίση, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε σήμερα (1.11.2023) τη διάλυση της βουλής και όρισε την 17η Δεκεμβρίου για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην ίδια ημερομηνία θα γίνουν και τοπικές εκλογές σε ορισμένους δήμους, περιλαμβανομένου του Βελιγραδίου.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου, έχοντας ως στόχο να εδραιώσει όσο μπορεί την εξουσία του, αλλά και να δουλέψει πάνω στη εκτόνωση της κρίσης του Κοσόβου, που αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ στη Σερβία για την ένταξή της στην Ένωση.

Αναλυτές λένε ότι η ψηφοφορία και η απουσία ενός κοινοβουλίου εργασίας, θα επιτρέψουν στον πρόεδρο της Σερβίας να κερδίσει χρόνο στην υπόθεση του Κοσόβου, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανεκλογή του.

«Ζούμε σε εποχές που είναι δύσκολες για όλο τον κόσμο, σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων, πολέμων και συγκρούσεων, σε μια εποχή που είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη διατήρηση των ζωτικών εθνικών και κρατικών συμφερόντων της Δημοκρατίας της Σερβίας», είπε ο Βούτσιτς μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας στη Σερβία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις