Σερβία: Έτοιμη για ένα συμβιβασμό “χωρίς ταπεινώσεις” στο Κόσοβο!

photo Reuters

Η Σερβία εμφανίζεται έτοιμη για έναν ιστορικό συμβιβασμό για την επίλυση του ζητήματος στο Κόσοβο επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αλεξάνταρ Βούτσις.

Ο  πρόεδρος στη Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σερβία, τον ρόλο τους στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Είχαμε μία ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία εξέφρασα στον κ. Πάλμερ την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση στο θέμα του Κοσόβου. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, σε δύο-τρεις μήνες, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Αφού τόνισε για την βούληση και την ανάγκη για συμβιβαστική λύση, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν θα επιτρέψει μια ταπείνωση για τη Σερβία.

«Διαμήνυσα στον κ. Πάλμερ ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί την ταπείνωση των Σέρβων στο Κόσοβο και γενικότερα την ταπείνωση του σερβικού λαού» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μάθιου Πάλμερ, στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μέσα από διάλογο, ενώ τόνισε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε την επίλυση πολλών προβλημάτων γι αυτό και παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας.

Ανέφερε επίσης που θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Η ΕΕ με την μη έγκριση ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έκανε, κατά την άποψη μας, ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και έστειλε ένα κακό μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή», επισήμανε ο Μάθιου Πάλμερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Βουλγαρία: Εκατοντάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση βγήκαν στους δρόμους

Βουλγαρία: Εκατοντάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση βγήκαν στους δρόμους

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες εστιατορίων και κλαμπ, σερβιτόροι και μπάρμαν κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Σόφιας στη Βουλγαρία. Στόχος της διαδήλωσης ήταν για να να διαμαρτυρηθούν για ... Διαβάστε περισσότερα
Βρετανία: Καραντίνα σε ξενοδοχείο σε όσους πολίτες έρχονται από «κόκκινες περιοχές»

Βρετανία: Καραντίνα σε ξενοδοχείο σε όσους πολίτες έρχονται από «κόκκινες περιοχές»

Η κυβέρνηση στη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιβάλει καραντίνα σε ξενοδοχείο στους κατοίκους που έρχονται από χώρες που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου για κορονοϊό. ... Διαβάστε περισσότερα
Οι σημερινές θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 12.000 ετών

Οι σημερινές θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 12.000 ετών

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των θαλασσών και γενικότερα του πλανήτη αυξάνεται κατά τα τελευταία 12.000 χρόνια συνεχώς, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του ανθρώπινου πολιτισμού, ... Διαβάστε περισσότερα
Και η Τσεχία αναστέλλει τους εμβολιασμούς για δυο εβδομάδες

Και η Τσεχία αναστέλλει τους εμβολιασμούς για δυο εβδομάδες

Το υπουργείο Υγείας στην Τσεχία συνέστησε σε υγειονομικούς αξιωματούχους να αναστείλουν τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Η αναβολή των εμβολιασμών αφορά την πρώτη δόση του ... Διαβάστε περισσότερα